Абітурієнти у 2015 році вступатимуть до вищих навчальних закладів (ВНЗ) за нових умов. Серед основних нововведень: сертифікат ЗНО діятиме лише рік. Відтепер охочі вступити до вищих навчальних закладів повинні скласти ЗНО як основний критерій вступу. Cкасовано можливість вступати до вишів без сертифікатів ЗНО тим випускникам, хто закінчив середню школу в 2007 році і раніше. Встановлено мінімальну кількість балів для ЗНО. Якщо її випускник школи не набирає, тест вважається не складеним (оцінка «склав» або «не склав» замість кількості балів сертифіката ЗНО). Новими правилами введено дворівневі тести з української мови та математики, пов'язані з профілем того чи іншого навчального закладу. Застосовується принцип пріоритетності заяв про вступ. Діють інші істотні зміни.

Правила вступу до ВНЗ, які змінюються щороку, викликають зрозуміле хвилювання у майбутніх абітурієнтів та їхніх рідних. З початку року на урядову «гарячу лінію» надійшло понад 4600 звернень, які стосуються саме питань освіти. Найбільше на старті вступної кампанії громадяни переймалися новаціями 2015 року, окремими аспектами вступу до вищих навчальних закладів діючими пільгами для певних категорій вступників.

До пільговиків, яких зараховують до ВНЗ поза конкурсом, згідно з Умовами прийому на навчання до вищих навчальних закладів України в 2015 році (затверджено наказом Міністерства освіти і науки України 15.10.2014 № 1172 та зареєстровано в Міністерстві юстиції України 04 листопада 2014 р. за № 1390/26167) належать особи, яким відповідно до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» надано таке право; інваліди I, II груп та діти-інваліди віком до 18 років, яким не протипоказане навчання за обраним напрямом (спеціальністю), відповідно до Закону України «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні»; громадяни, які мають такі пріоритети відповідно до Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» та до Закону України «Про підвищення престижності шахтарської праці»; члени збірних команд України, що брали участь у міжнародних олімпіадах, перелік яких визначено центральним органом виконавчої влади у галузі освіти і науки; чемпіони і призери Олімпійських і Паралімпійських ігор – за спеціальностями в галузі фізичної культури та спорту. Вступники з Автономної Республіки Крим, Донецької та Луганської областей мають рівні права на вступ з іншими громадянами України. 

Переселенець із зони АТО, який разом із дружиною та чотирма дітьми (троє неповнолітніх) та хрещеницею (неповнолітня, кругла сирота) тимчасово проживає у Києві, консультувався, чи мають пільги на зарахування до ВНЗ та під час навчання діти з багатодітних сімей.

Міністерство освіти і науки поінформувало, що, відповідно до статті 19 Закону України «Про охорону дитинства», держава забезпечує пільгові умови для вступу до державних та комунальних вищих навчальних закладів зокрема дітям, позбавленим батьківського піклування, та іншим категоріям дітей, які потребують соціального захисту, у тому числі дітям з багатодітних сімей, у складі яких є п’ятеро і більше дітей, за умови наявності у них достатнього рівня підготовки. Діти з багатодітних сімей, у складі яких є п’ятеро і більше дітей, а також особи від 18 до 23 років із таких сімей звільняються від плати за навчання за умови, що певний освітньо-кваліфікаційний рівень вони здобувають уперше.

Громадянка з м. Марганець Дніпропетровської області звернулася від імені племінника 1997 року народження (напівсирота, інвалід з дитинства, самостійно не пересувається), який цього року закінчує 11-й клас ліцею та має намір вступити на навчання на філологічний факультет до вищого навчального закладу. Заявниця просила надати список українських ВНЗ, які мають змогу проводити навчання та сесію дистанційно. Як поінформувало Міністерство освіти і науки, вступ на навчання здійснюється відповідно до правил прийому до вищого навчального закладу. ВНЗ оголошує набір на навчання за певним напрямом підготовки та формою навчання. Дізнатися, чи забезпечить ВНЗ навчання хлопця, заявниці порекомендували безпосередньо в обраному виші.

Випускників, які проживають на тимчасово окупованій території АР Крим, м. Севастополь та перебувають у зоні проведення АТО, турбує, чи можуть вони отримати документи про освіту державного зразка.

За інформацією Міністерства освіти і науки, учні, які нині потрапили у скрутні життєві обставини, можуть продовжити навчання на території України за всіма передбаченими формами (денна, вечірня, дистанційна, екстернатна, індивідуальна, групова). Місцевим органам управління освіти та керівникам загальноосвітніх навчальних закладів доручено сприяти у вирішенні питань зарахування до навчальних закладів, проходження у 2015 році державної підсумкової атестації. А ті, хто не має змоги відвідувати заняття в загальноосвітньому навчальному закладі, можуть пройти екстерном річне оцінювання за відповідний клас та атестацію за освітній рівень початкової, базової і повної загальної середньої освіти і отримати документ про загальну середню освіту.

А жителька Донецька звернулася від імені сина, який у червні 2015 року закінчує Донецький індустріально-педагогічний технікум і планує вступати до ВНЗ в іншому регіоні країни. Заявниця просила роз'яснити, чи може син отримати диплом українського зразка.

Як повідомило Міністерство освіти і науки, цей навчальний заклад не надав пропозиції щодо нового місця розташування відповідно до листа Міністерства освіти і науки від 18.11.14 № 1/11- 18270 «Щодо переміщення технікумів та коледжів, які знаходяться на території проведення антитерористичної операції в зоні тимчасово неконтрольованої території в Донецькій та Луганській областях». Тому згідно з розпорядженням Кабінету Міністрів від 5 грудня 2014 року № 1210 «Деякі питання організації освітнього процесу у вищих навчальних закладах», син заявниці для отримання диплома державного зразка має право на переведення до будь-якого вищого навчального закладу України.

Загалом за період із 25 по 31 травня на урядову «гарячу лінію» надійшло 31 138 дзвінків, через Інтернет зареєстровано 185 звернень. 

0-800-507-309 — Урядова «гаряча лінія» працює цілодобово. 044-284-19-15 – для жителів м. Києва. +380-44-284-19-15 — для громадян, які перебувають за кордоном. Веб-сайт Урядового контактного центру www.ukc.gov.ua 

Раїса КУЛЬЧИЦЬКА
для «Урядового кур’єра».