ТРАДИЦІЇ І ЗАБАГАНКИ

 "Урядовий кур'єр" поцікавився, як протягом віків змінювалася мода на імена

Народилась дитина - радість для родини. Разом із клопотами про пелюшки-памперси всі члени сім'ї думають і про те, як же назвати маля. Як зазначають психологи, батькам не варто забувати, що обирають ім'я вони, а жити з ним дитині. Загалом же нині чітких канонів у виборі імені немає. Тим більше, що і в Інтернеті, й у друкованих виданнях стільки всього можна знайти про значення імен! Тож одні батьки зупиняються на класичних варіантах, інші прагнуть до оригінальності, треті орієнтуються на астрологію чи нумерологію, бо вважають, що ім'я впливає на долю, отже, має стати найпершим оберегом для маляти. В магію імені вірили ще з прадавніх часів. Цікаво, що кожен часовий відтинок диктував свої "іменні" тенденції.

Древні слов'яни намагалися дати ім'я, яке, на думку старійшин роду, могло вберегти дитину від хвороби, хижого звіра, принести щастя. Деякі племена навіть давали дитині два наймення: одне повідомлялось усім, а друге, яке вважалося справжнім, зберігалося в таємниці. Це робили для того, щоб захистити дитину від злих чарів.

Після поширення християнства імена дітям під час хрещення давав священик, орієнтуючись на спеціальну церковну книгу -святці.

Після революції 1917 року, коли вплив релігії в нашому суспільстві послабився, з'явились "революційні" імена -Октябрина, Сталіна, Рада, Комуна... Дехто називав дитину на честь вождя революції Володимира Леніна - Вілен, Воліна, Вілорій (Володимир Ілліч Ленін - організатор Інтернаціоналу)...

У 30-х роках на іменах позначилась "технізація": Трактор, Турбіна... Саме тоді хтось спромігся вигадати відомий багатьом іменний шедевр - Даздраперма, що означає "Да здравствует Первое Мая".

У 1960-ті проявилося тяжіння до імен суто іноземного походження: Артур, Едуард, Елеонора. Не забули "відзначити" і космічну тему: Скафандр, Електрон.... Ми знайшли в Інтернеті ім'я, яким хтось із просунутих на той час батьків назвав дитину -- Урюрвкос. Це означає "Ура, Юра в космосі". Цікаво, що тоді ж на противагу цим новаціям батьки почали давати дітям також рідковживані стародавні імена.

У 80-ті роки на перших сходинках рейтингів популярності були Сергій, Леонід, Григорій, Георгій, Ярослав, Михайло, Василь, Валентин, Віктор, Світлана, Наталя, Оксана, Ірина, Галина, Олена, Ольга, Любов, Ніна, Лідія, Надія, Лариса, Ярослава, Майя, Ляля.

У кінці 90-х їм на зміну прийшли Олександр, Максим, Владислав, Дмитро, Артем, Іван, Ілля, Данило, Кирило, Андрій, Єгор, Володимир, Богдан, Назар, Анастасія, Анна, Софія, Єлизавета, Марія, Катерина. Також працівники РАЦСів помітили, що батьки дедалі частіше називають дітей ім'ям, яке відповідає дню янгола.

Серед "екзотики" кілька років тому популярними були імена героїв телесеріалів, міфічних або книжкових персонажів. Зокрема, Аріанна, Афіна, Аврора, Берта-Софі, Есмеральда, Одіссей, Чингіз, Дарій, Діонісій, Ільяс-Адріано.

Останнім часом на зміну серіально-кіношній моді прийшла інша придибенція - бажання записати дитину всупереч правилам українського правопису: Артьом, Владимер, Глєб, Дмітрій, Кірілл, Філіп, Альона, Лізавєта. Батьків не зупиняє навіть застереження працівників РАЦСів, що в майбутньому носії цих імен можуть мати проблеми з оформленням документів.

 Інна КОСЯНЧУК

 ЗАУВАЖЕННЯ ФAХІВЦЯ

Подумайте про душевний спокій

Начальник відділу реєстрації актів цивільного стану Чернігівського міського управління юстиції Наталія Іванцова завжди просить батьків добре подумати, наскільки комфортним буде для дитини те чи інше ім'я. Адже якщо не дотримуватися правил українського правопису імен, у дорослому житті, коли доведеться брати безліч довідок і оформляти велику кількість документів, популярні нині імена з російським звучанням приносять лише прикрощі і непорозуміння.

- На моїй пам'яті безліч випадків, коли жінка, скажімо, за паспортом Єлєна, починає оформляти пенсію чи одержувати спадкове майно, а в неї в одній довідці фігурує Єлєна, а в другій - Олена, - говорить Наталія Володимирівна. - Той, кому довелося цим займатися, знає, скільки сил, нервів і здоров'я витрачається на приведення усіх паперів до норми. Хотілося б, щоб нинішні молоді мами й татусі думали й про своїх майбутніх онуків. Адже декому з них усе життя доведеться носити ім'я у поєднанні з такими по батькові як Кіріловіч, Нікітівна, Інокєнтійовіч... Удома можна називати своє чадо якими завгодно варіантами імен, але в документах бажано мати таке, що відповідає правопису.

Наталія Іванцова радить, називаючи дитину, звертати увагу й на співзвучність з іменем батька. Вона пригадує випадок, коли хлопчика назвали Нельсон Іванович, а прізвище його було чи то Сало, чи Цибуля. Ну ніяк не додаватиме шарму людині поєднання претензійних імен з простими - на кшталт Віолетта Кіндратівна чи Альберт Тарасович:

- Дуже добра давня українська традиція називати першого сина іменем діда, а другого - іменем батька (дівчаток відповідно іменами бабусі й мами). Це не тільки прояв любові й поваги до близьких людей, а й "закріплення" його на родовому дереві. Наші предки вважали, що ім'я, яким нарекли людину, впливає на її долю. Не знаю, чи це правда, але за роки роботи в РАЦСі переконалася, що воно точно впливає на душевний спокій, створюючи проблеми чи дозволяючи жити без них.

Євдокія ТЮТЮННИК

 БЛІЦ-ІНТЕРВ'Ю

"Не доля керує людиною, а людина долею"

Отець Олег служить настоятелем у храмі на честь ікони Пресвятої Богородиці "Помічниця в пологах", що діє при Київському міському пологовому будинку N1. Тож його дуже часто просять охрестити новонароджених. Ми попросили доктора богослов'я Олега Мельничука розповісти про те, на що потрібно звертати увагу під час вибору імені.

-- Чим керуються священики, даючи дитині ім'я під час хрещення?

- По-перше, священик керується виключно любов'ю - до того, хто приймає хрещення і до його батьків. По-друге, перед тим, як хрестити дитину, священик погоджує з батьками ім'я, яке отримає дитина під час таїнства. Це може бути або запропоноване батьками, або ім'я святого, в день якого народилася дитина, або ім'я святого, якого родина шанує особливо.

-- З вами часто радяться батьки щодо імені для дитини перед тим, як її охрестити?

- Буває. Зазвичай це тоді, коли родина релігійно свідома.

-- А якщо дитину хочуть назвати іменем, якого немає у православних святцях?

- У такому разі я проводжу з батьками, як-то кажуть, роз'яснювальну роботу. Розповідаю, що дитина - це не річ, яку можна назвати, керуючись своїми забаганками. Ім'я - це не просто якийсь "розпізнавальний знак" для дитини. В імені присутній особливий духовний зміст. Адже разом з іменем людина набуває небесного покровителя і святого, який за неї молитиметься сьогодні, завтра й у вічності. Зазвичай батьки з такими доводами погоджуються.

А ще нині у нас поширюється така тенденція, коли дитині дають два імені. Це канонічно не заборонено, але, на мою думку, для цього немає жодного духовно-релігійного підгрунтя.

-- Чи впливає ім'я на долю людини?

- Зовсім ні. Адже доля людини залежить від неї самої, від того, наскільки вона здатна вимолити собі щастя у джерела самого щастя - Бога, наскільки здатна керуватися у своїх життєво важливих, та й у побутових вчинках вірою, настільки й доля в неї буде щасливою. Бо не доля керує людиною, а сама людина керує долею.

Інна МИКОЛАЄНКО

ІСТOРІЇ З ЖИТТЯ

"А що це у вас, великоліпная Солохо?"

- Я ще до пологів знала, що в мене буде донька, - каже Настя, мама п'ятирічної Марійки.- І хотіла назвати її Соломією. Гарне ім'я, а головне - не банальне. Але мої рідні категорично сказали "ні". Мама згадала гоголівські "Вечори на хуторі поблизу Диканьки". "Ти що, хочеш, щоб з дитини кепкували: "А що це у вас, великоліпная Солохо"? Свекруха її підтримала: "Дитині через це ім'я можуть образливі прізвиська придумувати!" Одне слово, переконали і зійшлися на Марії. Мабуть, консервативні в мене мамочки. Але краще так, ніж у моєї сусідки, яка назвала доньку Барбарою. Зараз її кличуть Варею, бо в садочку інакше, як Санта-Барбара, не називали...

В "Однокласниках" - лише 8 Любомир

Любомира в дитинстві дуже потерпала від того, що ім'я в неї - не як у всіх. Тані, Олі й Наталочки в дворовій пісочниці в один голос заявляли: "Такого імені немає, тож ми з тобою гратися не будемо!" В шкільні роки Любомира казала батькам: "Коли мені виповниться 16 - поміняю ім'я на інше!" Та якраз у 16 від свого задуму відмовилася. Сталося це через випадок на дискотеці, коли хлопець, що запросив її на танець, запитав, як її звати. "Любомира", - відповіла. "Яке прекрасне й рідкісне в тебе ім'я!" - захоплено вигукнув він. Дівчину завжди цікавило, скільки ж у неї тезок. В "Однокласниках" вона знайшла всього 8 Любомир в усій мережі.

ПСИХOЛOГИ РAДЯТЬ

Якщо у вас є варіанти імен, спочатку "приміряйте" їх на сторонню людину, попросіть когось вимовити те чи інше ім'я вголос. Прислухайтеся, чи не викликає обране вами ім'я неоднозначних емоцій або асоціацій. Якщо в устах сторонніх воно звучить якось "не так", то ваш вибір, можливо, неправильний. Адже чужі люди не вимовлятимуть ім'я вашої дитини з тією ж любов'ю і ніжністю, що й ви. 

Згадайте відомих людей або знайомих з ім'ям, яке хочете дати своїй дитині. Подумайте про їхні достоїнства і недоліки, зважте, наскільки вдале в них життя. Це дає уявлення про те, яким може бути характер вашого маляти. 

Якщо бажаєте своїй дитині спокійного, тихого життя, уникайте надто рідкісних або надто поширених імен. Бо рідкісні привертають зайву увагу, з якою буває важко впоратися. А дуже розповсюджені не дають можливості відчути свою унікальність.