ЗОНА РИЗИКУ

Щоб не потрапити під час святкування  Нового року на лікарняне ліжко і не втратити роботу,
краще не захоплюватися алкоголем

 У комедійному фільмі «Свято Нептуна» є цікавий момент. Щоб потішити іноземних гостей, героїв фільму змусили в тріскучий мороз зображати моржів. У розпал купання в ополонці «моржам» кричать: «Досить, шведи вже поїхали». А ті відповідають: «Та й біс із ними, зі шведами. Гуляємо, хлопці!» Схожа ситуація трапляється з нами і під час святкування Нового року. Вогні, салюти, феєрверки, шампанське, танці — весело, гуляємо! А що буде потім — та чи варто зараз про це думати?

Інтимна  ксерокопія  в подарунок

Виявляється, ніщо так не стомлює людину, як всілякі свята. Особливо ті, які супроводжуються щедрими застіллями. За статистикою, найбільший пік «втоми» припадає саме на Новий рік. Вже в 1—2 годину ночі в лікарні починають надходити жертви застілля. Хтось — із загостренням гастриту, хтось — зі стенокардією, а хтось (і це, напевно, найчастіший випадок) — з алкогольним отруєнням.

За словами головного позаштатного спеціаліста із наркології Володимира Ярого, госпіталізація в наркологічних відділеннях лікарень  на новорічні свята збільшується в 15—20 разів.

— Це саме той період, коли ми змушені у відділеннях реанімації та в палатах інтенсивної терапії доставляти додаткові ліжка, а перед приймальним відділенням нашої лікарні вишиковуються черги з карет швидкої допомоги, — зазначає нарколог.

Алкогольні отруєння становлять п’яту частину всіх отруєнь в Україні. Водночас, за словами головного позаштатного спеціаліста з ортопедії і травматології Олександра Косякова, кількість травмованих у стані алкогольного сп’яніння щороку зростає на 1,5—2%, а за останні 20 років ця цифра становить 30%.

— Вважається, що п’яний менше травмується, тому що перебуває в розслабленому стані. Ця думка не відповідає дійсності. Навпаки, у стані алкогольного сп’яніння людина отримує серйозніші травми. Особливо коли на вулиці ожеледиця. Ми називаємо цей період травматичною епідемією. І хоч він триває всього 1—2 дні, наслідки доводиться розплутувати до двох місяців, — попереджає  травматолог.

Утім, отримати серйозну травму людина може навіть не виходячи з дому чи з офісу. Як з’ясувалося, одна з найнебезпечніших зон ризику —  так звані корпоративи, адже, за словами лікарів швидкої допомоги, тут можна отримати такі ушкодження, що не присняться і в жахливому сні.

— Трапляються ситуації, коли після святкування на корпоративі людина змушена звільнятися, а це серйозна моральна травма. Причина банальна: під впливом великих доз алкоголю пристойна людина втрачає контроль, влаштовує скандал. Якщо вона посвариться просто з колегою, це ще можна виправити. А якщо назве свинею керівника? Я знаю чимало таких випадків, — поділився досвідом головний позаштатний спеціаліст МОЗ із медицини невідкладних станів Анатолій Вершигора. — А іноді дехто намагається подарувати друзям ксерокопію своєї голої сідниці і травмується склом копіювального апарата. Я вже мовчу про улюблені страви на кшталт олів’є. Приїжджаємо якось на виклик — важке отруєння. Що їли? Салат, який тривалий час стояв поряд із радіатором. Це вже не їжа, а бактеріологічна зброя.

Пігулка  для шпигуна

Отже, святкувати треба вміти. Як зробити, щоб свята не закінчилися лікарняним ліжком або чергою до служби зайнятості? Їсти і не отруїтися, пити, але не напитися?

Згадаймо, народний улюбленець Штірліц навіть у розпал боротьби з алкоголізмом не соромився з екранів телевізорів піднімати келих з коньяком. Але чомусь цей напій раптом вдарив по голові — не його, а бідного довірливого Холтоффа (можливо, тому, що був не в чарці, а у важкій пляшці). Сам же Штірліц у будь-яких ситуаціях був тверезий. Це, звичайно, можна віднести на рахунок високої ідейності легендарного розвідника. Але фахівці стверджують, що ідейність неминуче програє горілці. Як же це вдавалося нашим розвідникам? В одному старому фільмі показали, як шпигун вискочив з банкетного залу і потайки кинув у свій келих якусь таблетку. А через кілька хвилин продовжував нести свою небезпечну службу на тверезу голову. Які саме препарати використовували в подібних ситуаціях, наркологи не знають. Більшість із них припускають, що це могли бути особливі хімічні речовини, своєрідні антидоти, здатні за лічені хвилини нейтралізувати дію сивушних олій. Імовірно, їх розробляли на секретних підприємствах оборонного значення. Але те, що такі препарати існували, фахівці підтверджують.

Втім, найпростіші сорбенти відомі людству з давніх часів. Це активоване вугілля і звичайна біла глина. Але наука розробила препарати, що підсилюють їх дію в десятки і сотні разів без шкоди для організму. Це сорбенти, спеціальні речовини, здатні нейтралізувати хімічні продукти розпаду спирту. Вони можуть стати добрими помічниками в боротьбі з «зеленим змієм». Фахівці радять перед застіллям вжити один із сорбентів (в аптеках сьогодні представлений досить широкий вибір) або активоване вугілля. У середині застілля знайдіть момент і випийте ще дві-три пігулки. І останню дозу слід прийняти, прийшовши додому, не чекаючи ранку. Перевірено: ні похмілля, ні інтоксикаційного синдрому не буде. Не рекомендується поєднувати масовані дози алкоголю й нікотину. Куріння посилює ступінь сп’яніння в кілька разів, і отруєння організму відчувається набагато болючіше.

Втім, на думку експертів, традицію новорічного святкування треба докорінно міняти.

— Абсолютно ясно, що переїдати і перепивати вкрай шкідливо. Час уже розвінчувати культи новорічного розгулу. Це не наша національна традиція — а штучно створена звичка, — вважає терапевт Марина Олійник.

Самураї п’ють… щоб принизити себе

Стійкість до алкоголю розрізняється і за статевими, і за расовими ознаками. Жінки набагато слабші в цьому відношенні, ніж чоловіки. Дуже низьку толерантність мають народи Півночі. У них практично немає ферментів, здатних переробляти продукти розпаду спирту, тому більшість з них мають так звану флеш-реакцію (повну непереносимість алкоголю). А вже якщо з якихось причин вони цю межу долають, настає катастрофа — люди спиваються, причому в рекордно короткі терміни. Подібне несприйняття алкоголю  взагалі характерне для монголоїдної раси. І в західному, і в східному світі японські самураї відомі як люди, що не знають слабкості. Але деякі джерела розповідають, що в своїй боротьбі за панування духу над плоттю самураї спеціально доходять до останньої межі приниження. Крайнім ступенем цього вважається напитися  і валятися в калюжі.

 

ФАХІВЦІ РАДЯТЬ

 

  • Однією з причин похмільного синдрому вважають зневоднювання організму (спирт — це речовина, яка сильно поглинає воду). Тому ви пом’якшите свою завтрашню долю, якщо будете на кожну склянку алкоголю випивати по одній склянці води.
  • Щільна й пізня новорічна вечеря — важке випробування для організму, адже ніч — час, коли активність травлення мінімальна. Розумніше за все було б повечеряти раніше, десь о 8-й годині, а до святкового столу подати легкі закуски. Утримуйтеся від страв, які перетравлюються занадто довго, — смаженого м’яса, маринадів, салатів з майонезом. 
  • Не варто намагатися з’їсти все, що бачите на столі. Краще вибрати кілька страв і обмежитися ними. 
  • Не налягайте на їжу протягом перших 20—30 хвилин, навіть якщо ви не їли цілий день. Перші відчуття від поглинання їжі з’являються далеко не відразу. Краще візьміть трохи салату й приділіть перші півгодини розмовам — і тільки потім приступайте до їжі.
  • Якщо ви постійно приймаєте ліки, не відмовляйтеся від них під час свят. Є чимало препаратів, які  заборонено відміняти самостійно, без дозволу лікаря. Краще відмовтеся від алкоголю.
  • Якщо у вас є проблеми із тиском, відмовтеся від традиційних солоних страв. Надлишок солі призводить до затримки рідини в організмі і підвищенню артеріального тиску.
     

НЕБЕЗПЕЧНИЙ СЕКРЕТ

Як умить протверезіти

Геннадій ОЛІЙНІЧЕНКО,
відомий хірург

— Хірурга часто навіть уночі можуть викликати на термінову операцію. Тож нам не можна навіть удома часто вживати алкоголь. Адже якщо хірург напідпитку — з нього жодної користі. Від алкоголю відбувається порушення на рівні центральної нервової системи, порушується провідність нервів. Хірург повинен бути готовим у будь-яку секунду прийняти моментальне рішення. А якщо будеш напідпитку, нічого не вдієш. Інша річ, коли трапляються певні життєві ситуації. Тільки уявіть: вдома вже всі страви на святковому столі, прийшли гості, і раптом телефонують з лікарні: «Терміново приїжджайте в операційну —  потрібно рятувати пацієнта!» Що  поробиш, доводиться все кидати і їхати. Тому навіть двічі Новий рік довелося зустрічати зі скальпелем у руці.

Добре, що існують засоби, які дають змогу миттєво привести себе в тонус. Найпростіший спосіб — розвести 10 крапель нашатирного спирту на склянку води. І хміль відступить миттєво! Єдине, слід обов’язково засікти час і пам’ятати, що працездатності вистачить на 3—4 години. Після цього людина миттєво відключається і поки не відіспиться, її навіть пострілом не розбудиш!