Дикі собаки й коти окупували в Миколаєві цілі мікрорайони. Тварини збиваються в зграї і активно борються за місце під сонцем. Їх підгодовують добрі бабусі. Проте таке своєрідне виявлення почуттів до тварин чимало містян засуджує. Бо, скажімо, мешканка будинку по вулиці Лазурній Анжела Гусейнова, мама 13-річного Владислава, змушена щоранку приводити хлопчика до школи, а ввечері забирати. Жінка не раз була свідком жахливих сцен, коли собаки нападали на дітей. «Мами кладуть до кишень каміння, — розповідає вона. — Чоловіки носять із собою електрошокери».

Мама трирічного малюка Анастасія Ромашина обурена тим, що собаки і коти оселилися на дитячому майданчику. «На очах дітей і дорослих вони розривають щурів, випорожняються в пісочниці, від них — блохи і антисанітарія, — скаржиться Анастасія. — Ми самі упорядкували дитячий майданчик, а тепер не маємо змоги ним користуватися».

Бродячі собаки та коти окупували в Миколаєві дитячі майданчики та шкільні подвір’я. Фото Світлани СКРЯБІНОЇ

Пес буває кусючим

Звідки беруться зграї собак на вулицях міста? Керівник громадської організації «Миколаївське міське товариство захисту тварин» Муза Махова категорична: нинішні бродячі собаки і коти були колись домашніми тваринами.

— Уявіть, — каже активістка, — щодня на вулиці міста недобросовісні господарі викидають 50 тварин. Страшна статистика. Якщо на хвилину уявити, що хтось зможе знищити вмить п’ять тисяч вуличних собак, то наступного дня з’являться нові. Проблему не розв’язати шляхом фізичного знищення тварин. Починати слід із законодавчої діяльності, проводити роз’яснювальну роботу, реєструвати собак, стерилізувати.

Але поки що собак стає дедалі більше, і вони нападають на людей. Ці факти підтверджують в управлінні охорони здоров’я Миколаївської облдержадміністрації: щодня до лікарень міста звертаються від трьох до п’яти чоловік по допомогу у зв’язку з укусом собаки. А гарантій того, що собака здоровий, немає. В таких випадках треба ретельно промити місце укусу водою з милом і негайно звернутися в травматологічний пункт за допомогою. Махова вважає, що іноді люди самі провокують тварин до нападу. Якщо собака поводиться агресивно, якщо в неї цуценята або десять псів оточують свою «даму серця», такі зграї треба обходити десятою дорогою. На жаль, ці поради підходять не для всіх ситуацій. Так, Анжела Гусейнова розповідає: «Перше вересня. Двір школи. Собака ні з того ні з сього підбіг до малюка і вкусив його. Добре, що дитина була в памперсі, і він захистив від глибокого проникнення».

«Прив’язати» до людини

А що на це кажуть зоозахисники? Муза Махова вважає, що «бездомні собаки і коти опинилися поза законом. Ще в 2006 році було розроблено проект про утримання й поводження з домашніми непродуктивними тваринами в населених пунктах. У документі встановлено чіткий порядок утримання й поводження з домашніми непродуктивними тваринами в населених пунктах, визначено права та обов’язки органів державної влади, місцевого самоврядування, юридичних і фізичних осіб у цій сфері. Позитивним моментом є вказівка, скільки саме домашніх тварин можуть проживати в квартирі, залежно від площі житла та кількості господарів. Відповідно до цього закону, всіх власників домашніх тварин слід поставити на облік, а тварин — ідентифікувати.

Цей закон мав би стати ще одним базовим документом і логічно доповнити наявне законодавство. Так, у статті 41 Цивільного кодексу прописано, що тварина — це живе майно; в Конституції сказано, що будь-яке майно має бути узаконено; стаття 154 Адміністративного кодексу передбачає штрафи, якщо тварину не зареєстровано. Кримінальний кодекс містить статтю про жорстоке поводження з твариною, а Закон «Про міліцію» покладає контроль за дотриманням правил утримання домашніх собак та котів на правоохоронні органи. Але статті не працюють, тому що немає реєстру домашніх непродуктивних тварин.

У Миколаєві скористалися Законом «Про місцеве самоврядування» і завдяки наполегливості активістів створили центр міської реєстрації домашніх тварин. «Тепер до нас ідуть власники тварин, приводять своїх улюбленців для електронного чипування, — каже Махова. — Господарі усвідомлюють свою відповідальність за тих, кого приручили. Для чого потрібна така реєстрація? Щоб за чипом визначити власника і потім уже застосувати до нього штрафні санкції або провести роз’яснювальну роботу».

А що нині робити зі зграями бродячих собак, які заполонили міста? Єдиний вихід, вважає Муза Махова, — стерилізація. Потрібно вводити реєстр собак і паралельно будувати стерилізаційні пункти. «Треба відловити кожну зграю, — продовжує активістка, — простерилізувати тварин і через кілька днів випустити їх на те саме місце. Тварини перестануть розмножуватися, й поступово їхня кількість зменшиться».

Від редакції. Свого часу київська міліція збирала статистику, що стосувалася саме цієї проблеми. І більш ніж у половині випадків людей кусали не чотирилапі бомжики, а доглянуті домашні пси бійцівських порід, серед яких і ті, що – через свою агресивність – у нас взагалі заборонені. Чи змінилася ситуація зараз? Судячи з того, скільки стаффордширських тер’єрів і пітбулів (і не тільки їх!) «супроводжують» своїх хазяїв навіть без намордників, навряд. І закривати на це очі не можна.