ЗАСІДАННЯ КАБІНЕТУ МІНІСТРІВ

Уряд прагне покласти край широкомасштабному й свідомому обдурюванню споживачів

Несумлінні виробники та імпортери неякісної продукції, як харчової, так і широкого вжитку, останнім часом почали забувати про спокійний сон. Не встигла влягтися хвиля прем’єрського обурення від перевірок продуктів харчування (за їх невтішними результатами розроблено нову редакцію закону «Про захист прав споживачів»), як настала черга серйозно похвилюватися тих, хто повинен виготовляти якісні промислові товари для наших дітей.

Саме повинен, бо насправді декларації та ярлики зовсім не відповідають реальному стану речей. От цими проблемами й переймається останнім часом  Прем’єр-міністр Микола Азаров, намагаючись зацікавити й своїх безпосередніх підлеглих. Адже стосується це всього суспільства, споживчого ринку в цілому й кожного з нас особисто.

Днями жінки-лаборанти «Укрметртестстандарту» мало не зі сльозами на очах розповідали главі уряду, що в постільній білизні є канцероген формальдегід, задекларовані бавовняні колготки насправді зроблено зі шкідливого поліефіру, а в черевичках шкіряну устілку заміняють шаром банального поліетилену.

«Чи можуть вирости здоровими діти, які змалечку їдять, п’ють, одягають усе те, що ми останнім часом виявили?» — скрушно запитав у міністрів Микола Азаров. Неспроста висновок Прем’єра був однозначним: виробники, дистриб’ютори, продавці «свідомо» (це слово глава уряду підкреслив особливо) обдурюють споживачів, наражаючи на небезпеку наших з вами дітей.

Втішати в цій ситуації нас із вами може принаймні одне: мало не вперше за роки незалежності уряд звернув прискіпливу увагу на те, із чим пересічний громадянин цієї країни стикається на базарах і в супермаркетах практично щодня. Чому ж тоді на сертифікацію компанії подають товар наче на підбір, а нам пропонують відвертий фальсифікат?   

Страх як запорука совісті?

На думку Миколи Азарова, ігнорування контролю й нагляду за безпекою та якістю товарів призвело до систематичного ігнорування цивілізованих норм поведінки на ринку. Внаслідок чого «багато хто з виробників втратив і страх, і совість». Певною мірою злий жарт зі споживачами зіграла й дерегуляція, тобто скорочення переліку товарів з обов’язковим сертифікатом відповідності. Стосується це, зокрема, й багатьох дитячих товарів. Але ж дерегуляція в жодному разі не є індульгенцією для виробництва чи завезення шкідливого непотребу.

Чинне законодавство у цій сфері захищає, хоч як це дивно звучить, не споживачів, а несумлінних виробників і продавців. «Жодна держава світу не дозволяє так знущатися зі своїх громадян», — обурювався Микола Азаров.

Тому й доручив своєму першому заступнику й міністру економічного розвитку і торгівлі Андрію Клюєву «терміново розробити зміни до законодавства, які, безумовно, забезпечать якість і безпеку товарів на українському ринку». Тобто уряд має на меті поставити заслін потоку низькопробних товарів, що не відповідають жодним стандартам і технічним умовам — починаючи з виробничого цеху чи кордону.

Влада твердо налаштована посилити відповідальність виробників і продавців за якість продукції. «Ми пропонуємо істотно збільшити суми штрафних санкцій, — продовжив Прем’єр, — запровадити обов’язок власним коштом вилучати неякісні товари з ринку, компенсувати шкоду, заподіяну споживачам, дозволити Держспоживінспекції без попередження проводити перевірки підприємств, що продають товари або надають послуги споживачам дитячого асортименту».

Згідно із новим проектом закону «Про захист прав споживачів», ніяких попереджень за десять днів, аби все встигли поховати і замаскувати порушення, більше не буде. Перевірки стануть раптовими і принциповими. «Разом із громадськими активістами ми покладемо край безкарному шахрайству, — підбив підсумок Микола Азаров. — Укотре підкреслюю, що там, де йдеться про здоров’я і безпеку людей, дерегуляція закінчується, компромісів не буде».

Підтримку гарантовано

У ситуації, коли майже 90% ринку заповнено низькоякісним імпортом, на порядок денний виходить нагальна потреба імпортозаміщення. І самих лише адміністративних важелів тут замало. Повинен бути чітко виважений державний курс на розвиток власного виробництва промислових і сільськогосподарських товарів, що є ключем до прискореного зростання як національної економіки, так і рівня життя загалом.

Називати всі галузі, де б Україна могла дати фору імпорту, немає сенсу — всі ми їх чудово знаємо. Уважно вивчати й двічі-тричі прораховувати: а чи такий уже й потрібен державі той чи той імпорт, чи не ефективніше й дешевше виробляти аналогічні товари вдома — ось до чого закликає Микола Азаров.

Звернути увагу на власні розробки, спиратися на кращий зарубіжний досвід, але завантажувати (нехай і за ліцензією) роботою саме вітчизняні підприємства — по-перше, в цьому вбачається прорив. А по-друге, придивитися до інновацій і передових технологій, реально розвивати державно-приватне партнерство. «Уряд гарантує свою підтримку будь-яким ініціативам у цьому напрямку», — пообіцяв Прем’єр.

ЩО РОЗГЛЯНУТО НА ЗАСIДАННI УРЯДУ

♦ Про внесення змін до деяких законів України з питань ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС (проект закону);

♦ Про внесення змін до норм харчування військовослужбовців Збройних Сил та інших військових формувань (постанова Кабінету Міністрів);

♦ Про затвердження Державної програми розвитку транспортно-дорожнього комплексу Автономної Республіки Крим на період до 2020 року (постанова Кабінету Міністрів);

♦ Про затвердження Порядку проведення моніторингу якості освіти (постанова Кабінету Міністрів);

♦ Про підписання Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Республіки Молдова про спільне патрулювання українсько-молдовського державного кордону (розпорядження уряду);

♦ Про затвердження основних напрямів контрольно-ревізійної роботи Державної фінансової інспекції та її територіальних органів на 2012 рік (розпорядження уряду).