Настав час, щоб український народ сказав, якою має бути нова українська Конституція у новій європейській Україні. Про виключне право наших співвітчизників визначати долю Основного Закону заявив у 10-хвилинному відеозверненні Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк. Він назвав референдум щодо Конституції «прямим народовладдям у вільній та демократичній країні», а нову редакцію закону — своєрідним суспільним договором між громадянами і обраною ними владою. «Це договір про розподіл прав і відповідальності всередині самої влади; про створення нового чесного і справедливого суду; про чітку геополітичну мету України — стати членом Європейського Союзу та НАТО», — наголосив глава уряду, висловивши переконання, що глава держави також сповідує такі принципи.

Опісля Арсеній Яценюк зазначив, що коаліційну угоду слід перетворити на документ, де буде чіткий графік виконання зобов’язань. Він навів за приклад роботу інших держав, які здійснювали реформи. Мовляв, тамтешні парламентські коаліції, на відміну від української, схвалювали до 90% запропонованих урядом рішень.

Щодо порядку денного на 2016 рік Прем’єр висловився також: «Треба відверто визнати: рік буде непростим. Світову економіку лихоманить. Відбувається стрімке падіння світових цін на основну продукцію, яку експортує Україна, — сільськогосподарську, метал, руду. Світ послаблюють воєнні конфлікти, тероризм та мільйони мігрантів і переселенців, політична невизначеність через вибори у провідних західних державах». З огляду на це він закликав керівництво країни поставитися до загроз року серйозно та відповідально і забезпечити стійкість управління країною та діяльності законодавчої і виконавчої влади.

У такий спосіб Прем’єр перейшов до питання визначення коаліцією міністрів, яких слід звільнити. Він опосередковано попросив лідерів політичних сил розпочати прозоре публічне обговорення кандидатур компетентних фахівців, які «матимуть довіру і підтримку коаліції».

До речі, протягом року Кабмін орієнтуватиметься на створення нових робочих місць, ринків збуту, модернізовану освіту та медицину, інфраструктуру, чесну приватизацію, подальше спрощення адміністративних послуг. Зі слів глави уряду стало зрозумілим, що на створення нових робочих місць мають вплинути нововведення в податковій системі, політика дерегуляції економіки та її демонополізація. «Останні податкові зміни зроблено назустріч вимогам національного бізнесу. У відповідь очікуємо взаємної підтримки підприємців для очищення національного організму від корупції й несплати податків», — цитує слова Прем’єра департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату КМУ.

А ще уряд дотримуватиметься політики, спрямованої на відкриття нових ринків збуту української продукції. За окремий напрям роботи в межах зони вільної торгівлі з ЄС буде взято спеціальні торговельні місії нашої держави за кордоном. Вони працюватимуть на підтримку вітчизняного експорту.

Говорив Арсеній Яценюк і про пілотний проект року, пов’язаний зі створенням нових шкіл та лікарень у регіонах.

«Децентралізація, крім нових фінансових та владних можливостей, відкриє людям якісні стандарти освіти та охорони здоров’я, — переконаний глава уряду. — Ми продовжимо будувати дороги, розвивати прикордонну інфраструктуру, модернізовувати залізницю та допомагати українським громадянам, щоб вони мали вільні й комфортні можливості для руху у країні та в межах Європейського Союзу».

Не менш важливо для країни — провести прозору приватизацію державних підприємств. Законопроект, який пропонує уряд, за словами Арсенія Яценюка, здатний залучити мільярдні інвестиції та забезпечити чесні правила для продажу компаній. У межах спрощення адмінпослуг увагу уряд приділятиме реформі Державної фіскальної служби.