Житель Тростянця Сумської області Сергій Самойленко свого часу пішов добровольцем у зону АТО. Повернувшись, почав шукати роботу за спеціальністю «інженер-технолог з виробництва та переробки продукції тваринництва». Став на облік у районному центрі зайнятості. Скориставшись порадами та рекомендаціями спеціалістів стосовно відкриття власної справи, записався на курси з основ підприємницької діяльності. Після захисту бізнес-плану та реєстрації приватним підприємцем отримав одноразову допомогу для започаткування власної справи. Такою для нього стало відкриття кінологічної школи. З юних літ він дресирував чотирилапих помічників, набув досвіду. І ось захоплення стало справою життя.

Тепер він спокійний за завтрашній день, бо виявилося чимало охочих одержати від нього кваліфіковану допомогу. Сергій Самойленко один із семи колишніх безробітних Тростянця, які скористалися послугами служби зайнятості й започаткували власну справу.

Сергій Самойленко із Тростянця скористався послугами служби зайнятості й започаткував власну справу — кінологічний центр. Фото автора

За словами директора Сумського обласного центру зайнятості Володимира Підлісного, загалом в області з початку проведення АТО роботу знайшли 114 демобілізованих військових, 778 набули статусу безробітних, з них 710 одержали відповідну допомогу. А 31 захисник розпочав власну підприємницьку діяльність, 36 осіб підвищили кваліфікацію та пройшли професійне навчання — вивчали основи малого підприємництва, набували фах водія автотранспортних засобів, операторів котельні тощо. На Сумщині задіяли всі механізми і важелі, щоб ті, хто повернувся з війни, мали роботу і впевненість у завтрашньому дні.

Разом з активістами громадського фонду «Суми» спеціалісти обласного центру зайнятості з травня минулого року організували роботу інформаційно-консультаційного центру «під одним дахом», розробили і надрукували «Довідник соціальних послуг». У кожному центрі зайнятості відбулися міні-ярмарки вакансій, на яких роботодавці пропонували роботу демобілізованим військовослужбовцям.

Днями розроблено проект Стратегії модернізації та розвитку державної служби зайнятості на 2016—2020 роки. Документ передбачає можливі виклики, пропонує і розширює зміст технологій надання послуг, гнучку систему управлінських та організаційних підходів щодо сприяння зайнятості. Завдяки реорганізації служба зайнятості області стане сучасною сервісною структурою з високим рівнем довіри клієнтів, соціальних партнерів та громадськості, зрештою надаватиме значно ширший комплекс послуг, зокрема й демобілізованим військовослужбовцям.