ЗАГРОЗА

У літню спеку одна з найбільших проблем для здоров’я — так звані «хвороби брудних рук». Тож «Урядовий кур’єр» з’ясовував, як уберегтися від цієї напасті

Катерина БРАТКО 
для «Урядовий кур’єр» 

Днями у Львові до інфекційних відділень міських лікарень з ознаками харчового отруєння госпіталізовано понад 40 осіб, в тому числі діти. Усі вони святкували весілля в їдальні технологічного коледжу Національного університету «Львівська політехніка». Гості вживали страви з курятини, які, ймовірно, й стали причиною отруєння.

Такі неприємні ситуації, на жаль, трапляються дедалі частіше. Особливо коли на вулиці спека під 30 градусів, тому до продуктів, які вживаємо в їжу, варто ставитись із особливою увагою. Адже мікроорганізми всіх видів присутні в будь-якій страві, і лише їх кількість визначає ймовірність отруєння. Як же вберегти себе і близьких від небезпечних бактерій?

Знизити ризик

Хоч як це банально звучить, але для того, щоб захистити себе від кишкових інфекцій, не потрібно докладати особливих зусиль. Завідуючий відділенням гігієни харчування і безпеки їжі Центру радіаційної медицини Академії медичних наук України Ігнат Матасар впевнений, що уважне ставлення до особистої гігієни вбереже від неприємностей.

— Не кожен мікроорганізм спричиняє захворювання, — зазначає фахівець. — Щоб захворіти, потрібно, аби концентрація шкідливих мікроорганізмів виросла до мільйона на квадратний сантиметр, в іншому випадку імунна система зможе впоратись із проблемою самостійно. Перше, що пораджу, — мийте руки перед тим, як сісти за стіл. Також обов’язково треба мити руки після відвідування вбиральні, контакту з грошима — це суттєво знизить ризик захворювання. Не зайве звернути увагу на руки і нігті продавців у продуктових магазинах. Їхні руки мають бути чистими і доглянутими, а нігті короткими. Окрім того, працівник торгівлі повинен набирати продукти, приміром печиво, не «голими» руками, а в одноразових рукавичках чи спеціальною лопаткою.

Щодо зберігання продуктів харчування, то експерт радить їх тримати в холодильнику, під спеціальною плівкою. А борошняні вироби та солодощі зберігати тільки в хлібниці, подалі від мух. Якщо після обіду залишився салат, його краще викинути. Ні в якому разі не варто доїдати наступного дня: коли салат пускає сік, це свідчить про те, що в ньому розвиваються патогенні бактерії.

У спеку бажано обходити стороною кулінарні відділи супермаркетів та «вуличну» їжу. Не важко здогадатись, що пиріжок із м’ясом, який продається з асфальту, — клондайк шкідливих мікробів. Вибираючи м’ясні та молочні продукти, варто віддавати перевагу фабричному пакуванню і обов’язково звертати увагу на термін придатності. Продукти, які їдять сирими, потрібно ретельно мити, а ті, що потребують термічної обробки, проварювати. При приготуванні страв краще використовувати різні дошки для нарізання м’яса, риби та овочів.

Виявити «ворога»

Проте якщо ви не вберегли себе чи близьких, потрібно вміти відрізнити гостру кишкову інфекцію від звичайного отруєння. Яку ж інфекцію найчастіше можна отримати після споживання неякісної їжі?

Розпочнемо наше невеличке дослідження кишкових інфекцій з найбільш часто згадуваної останнім часом холери. Її збудником є холерний вібріон. Джерело — риба, молюски, креветки, хвора людина. Проявляється такими симптомами: сильна діарея, яка не супроводжується болем в животі, блювота, відсутність нудоти, сильна спрага і судоми.

Про сальмонельоз ми теж доволі часто чуємо. А «зловити» цю інфекцію можна, випивши молока, з’ївши масла, м’яса та яєць, ну і, звісно, через контакт із хворою людиною. В організмі ця інфекція проявляється підвищенням температури до 38-39 оС упродовж першої-третьої діб. Також до температури додається головний біль, лихоманка, слабкість (ломота в тілі), потім з’являються біль біля пупка, сильна блювота, діарея.

Дизентерія — наступна в нашому невеличкому списку. Її збудник — бактерія роду Шигелла. В наш організм вона може потрапити через воду із забруднених водойм, немиті фрукти, від хворої людини. Проявляється в організмі ця бактерія підвищеною температурою до 38-39 оС, болем в нижній частині живота, сильною діареєю.

Якщо після вживання їжі з’явились перелічені симптоми, необхідно викликати «швидку допомогу». Поки лікарі їхатимуть, можна випити сорбент, який зв’яже залишки токсинів. Проте не варто зупиняти блювоту і діарею, оскільки це захисні реакції організму, з допомогою яких організм намагається вивести все, що в нього потрапило і викликало таку реакцію.

МОЗ ІНФОРМУЄ

Щоб з’ясувати подробиці харчового отруєння у Львові, «УК» звернувся до Міністерства охорони здоров’я. Як повідомили в прес-служби відомства, в інфекційному стаціонарі перебуває 44 особи, серед них семеро дітей. У одного дорослого та трьох дітей спостерігається важкий стан захворювання, одна дитина перебуває в реанімації.

Фахівцями міської держсанепідслужби та СЕС Сихівського району Львова проведено перевірку їдальні технологічного коледжу, відібрано для бактеріологічного дослідження 10 змивів, 2 зразки кулінарних виробів, зразок води питної централізованого водопостачання. З будинку осіб, які організовували весілля, відібрано 17 зразків кулінарних виробів. Ймовірними факторами інфікування могли слугувати продукти харчування. Фахівці держсанепідслужби продовжують здійснювати необхідний комплекс протиепідемічних та профілактичних заходів.

Щоб уникнути подібних неприємностей, не рекомендується вживати влітку кондитерські вироби з кремом власного виробництва, салати з заправкою, особливо на основі сметани та майонезу, десерти із продуктів, що швидко псуються (сметана). Необхідно дотримуватися технології приготування продуктів, не зберігати продукти в готовому вигляді. При приготуванні їжі ретельно дотримуватися правил гігієни. Особи, задіяні у приготуванні їжі для масового споживання, обов’язково повинні мати довідку про стан здоров’я.