ТРАНСПОРТ

Через шість років вітчизняна залізниця відповідатиме європейським стандартам

Організацію залізничних пасажирських перевезень в Україні необхідно кардинально поліпшити. На цьому наголосив Президент Віктор Янукович під час зустрічі в Криму з віце-прем’єр-міністром — міністром інфраструктури Борисом Колесніковим, повідомляє прес-служба глави держави.

Президент висунув вимогу пришвидшити реформування української залізниці, щоб за п’ять — сім років вибудувати якісний пасажирський рух, повідомив журналістам після зустрічі Борис Колесніков. «Ми продовжили обговорення концепції глобальних змін у сфері пасажирського транспорту, — розповів урядовець. — Україна за шість років має повністю змінити рухомий склад пасажирських перевезень, зробити їх максимально зручними і — що найголовніше — за доступними цінами».

Віце-прем’єр підкреслив, що на вітчизняній залізниці вже починають запроваджувати швидкісний рух. За словами Бориса Колеснікова, наступного року Україна отримає перших десять швидкісних потягів, і далі — по 15 потягів щороку. «Мета полягає у тому, щоб у 2016 — 2017 роках пасажири  вже могли користуватися якісними послугами, а наші залізничні перевезення ні в чому не відрізнялися від рівня Західної Європи», — підкреслив урядовець. Він наголосив, що тут йдеться про величезні обсяги роботи, адже з часів Другої світової війни у пасажирському русі в Україні кардинально нічого не змінювалося.

Віце-прем’єр-міністр також повідомив, що українська сторона обговорить з російськими колегами ідею створення хабів — міжнародних залізничних вузлів на кшталт авіаційних. «Така концепція обговорюється, і вона обов’язково буде реалізована», — пообіцяв Борис Колесніков.

Доручення забезпечити максимально комфортний та якісний рівень обслуговування для пасажирів Віктор Янукович дав і генеральному директорові Держ??адміністрації залізничного транспорту Володимиру Козаку, з яким також зустрівся в Криму.

«Було поставлене завдання: зробити все, щоб зменшити видатки по пасажирських перевезеннях і забезпечити у повному обсязі комфортне та якісне перевезення пасажирів», — сказав гендиректор «Укр?залізниці» після зустрічі з Президентом. За його словами, глава держави поставив перед залізничниками завдання максимально забезпечити всі потреби підприємств у перевезенні вантажів. І найближчим часом на виконання доручення Президента буде розроблено відповідну програму.

«Економіка країни має працювати, і залізничний транспорт не повинен бути стримуючим фактором у цьому процесі,— зауважив Володимир Козак. — Зокрема необхідно розробити програму щодо оновлення рухомого складу — локомотивів та вагонів «Укрзалізниці».

Тим часом Мінінфраструктури вже ініціювало проведення якісних змін щодо обслуговування пасажирів залізничного транспорту і підготувало проект наказу «Про затвердження змін до Правил перевезення пасажирів, багажу, вантажобагажу та пошти залізничним транспортом України». Цей документ наразі проходить узгодження у Мін’юсті та інших зацікавлених установах.

Одне із запропонованих нововведень — початок продажу білетів на пасажирські поїзди далекого сполучення за 90 діб до дати поїздки (нині продаж розпочинається за 45 діб до дати відправлення поїзда).