ПРОБЛЕМА

Міністерству внутрішніх справ доручено  жорстко реагувати на випадки
знущання над тваринами

Відповідне завдання поставив Прем’єр-міністр Микола Азаров: він вимагає застосовувати всі можливі правові механізми як для профілактики, так і для покарання осіб, причетних до жорстокого поводження  з тваринами.

Крім того, Міністерству регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства доручено провести серйозну інвентаризацію безпритульних тварин в усіх містах, селах і селищах. Міністерство також має запровадити в дію план створення належних  умов утримання безпритульних тварин у спеціалізованих закладах та забезпечення превентивних заходів щодо безконтрольного збільшення кількості тварин. 

Фахівці профільних відомств повинні надати уряду пропозиції щодо подальшої гуманізації роботи комунальних і санітарно-ветеринарних служб, до компетенції яких належить розв’язання зазначеної проблеми. 

Також Микола Азаров доручив головам облдержадміністрацій,  керівникам відповідних місцевих органів провести консультації з громадськістю щодо розв’язання цієї проблеми, вивчити і використати міжнародний досвід, залучити до роботи волонтерів та міжнародні  профільні організації.

Як зазначає департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату КМУ, Міністерство екології та природних ресурсів вже готує зміни до законодавства у сфері поводження з безпритульними тваринами. Відповідальність за порушення законодавства у цій сфері стане більш жорсткою.

Також міністерство ініціювало розробку загальнонаціональної програми будівництва у найбільших містах сучасних притулків для собак. Проект будівництва таких закладів реалізовуватимуть спільно з місцевою владою та громадськими екологічними організаціями. Міністерство звернулося до міськрад обласних центрів з проханням виділити землю під будівництво притулків для собак та висловило готовність розглядати питання фінансування такого будівництва. Зокрема міська рада Чернігова вже прийняла рішення про виділення землі під забудову. Триває розробка проекту будівництва. Відповідний проект  буде реалізовано й у Києві.

Крім того, вже запроваджено механізм реагування на сигнали екологічних організацій щодо жорстокого поводження з безпритульними тваринами. Усі такі сигнали ретельно перевіряють. Зокрема правоохоронці викрили хлопця, який знущався із тварин. Інформація про нелюда, який знущався із тварин у жорстокій формі та викладав свої «роботи» на одній із соціальних мереж, з’явилася в Інтернеті. Під час її перевірки працівники столичної міліції вийшли на 19-річного місцевого жителя, якого підозрюють у  причетності до цих злодіянь. Усі зібрані за цією справою матеріали передано до прокуратури. Стосовно зловмисника порушено кримінальну справу за ст. 299 Кримінального кодексу «Жорстоке поводження з тваринами». З початку року в Україні правоохоронці порушили 19 кримінальних справ щодо подібних злодіянь, за дев’ятьма з них винесено судові рішення.