ЕКОНОМІКА

У січні-вересні цього року всі галузі, окрім харчової та нафтопереробної , демонструють зростання

Дворічну роботу Міністерства економічного розвитку і торгівлі (Мінекономторгівлі) було спрямовано на шлях практичного втілення різних програм і головне —  поступовий інноваційний розвиток. Саме це стало лейтмотивом виступу першого віце-прем’єр-міністра Андрія Клюєва на учорашній розширеній колегії Мінекономторгівлі. «Ми намагаємося (і нам це вдається) зробити якомога більше для того, щоб Україна стала менш імпортозалежною державою.  Щоб втілити в життя цю мету, уряд наполегливо працює над питанням докорінної модернізації виробництва», — зазначив він.

На думку А. Клюєва, сьогодні держава зробила чимало для того, щоб наші регіони стали більш економічно незалежними, перебирали на себе багато функцій і розпоряджалися чималою кількістю зароблених коштів.

У своєму виступі перший заступник міністра Мінекономторгівлі Вадим Копилов зупинився на показниках соціально-економічного розвитку країни у січні-вересні 2011 року. Урядовець зазначив, що, за оперативними даними Державної служби статистики, ВВП у третьому кварталі цього року  порівняно із аналогічним періодом минулого року зріс на 6,6%, а за січень-вересень 2011 року — на 5,3%. «За дев’ять місяців цього року порівняно із аналогічним періодом минулого ми маємо зростання виробництва у переважній більшості галузей: хімічній та нафтохімічній — на 18,2%, металургії — на 11,7%, деревообробній — 11,7%, легкій — 9,3%, машинобудівній — 20,4%. А приріст обсягів виробництва у сільському господарстві становить 13,7%. Водночас негативну динаміку демонструють нафтопереробна галузь (скорочення виробництва пального на 29%) та харчова промисловість, де сталося значне падіння виробництва спирту та лікеро-горілчаних виробів. Саме через це держава недоотримала 1,3 млрд грн у вигляді акцизів.

Також неухильно скорочується поголів’я великої рогатої худоби та виробництво молока», — зазначив він.

Із відповідями не забарилися представники «відстаючих» відомств. Так, на думку заступника міністра енергетики та вугільної промисловості Сергія Чеха, поганий стан справ у нафтопереробній промисловості спостерігається через зменшення видобутку нафти в країні (цьогоріч скорочення становить 20%), млявим постачанням сировини на НПЗ, а також простоюванням двох нафтопереробних підприємств — у Одесі та Херсоні.

На це А. Клюєв зауважив, що Херсонський НПЗ вже не працює 5-7 років (там зараз нові власники), і це хоч якось можна зрозуміти. «Але чому не працює Одеський НПЗ, я ніяк не можу збагнути. І в цьому велике недопрацювання вашого міністерства. Треба вже давно було розробити програми постачання нафти на це підприємство», — констатував він. Тож перший віце-прем’єр-міністр дав доручення Міністерству енергетики та вугільної промисловості розробити до 1 грудня цього року програму виведення вітчизняних НПЗ із кризи.

Свою відповідь на критику галузі перший заступник міністра агропромислової політики та продовольства Микола Безуглий хотів знівелювати райдужними цифрами стрімкого зростання окремих підгалузей, але А. Клюєва це не відволікло від розгляду піднятої проблеми (попри дійсно позитивні моменти — зібрано аж 17 млн т продовольчої пшениці; олійних культур буде більше, ніж зможемо переробити тощо).

«Поголів’я великої рогатої худоби цього року скоротилося в 21 області. Ви знаєте, що катастрофічно зменшується виробництво молока. Що ви зробили для виходу із такої непростої ситуації? Чи використовуєте ви державні кошти (500 млн грн), які спрямовані цього року на розвиток молочного скотарства?», — запитав А. Клюєв у свого підлеглого.

М. Безуглий повідомив, що заявок від виробників на отримання допомоги у сфері молочного скотарства цього року практично не було. На що перший віце-прем’єр-міністр відповів: це свідчить лише про одне — міністерство у цьому напрямі взагалі не працює, а воно повинно проводити агітаційно-роз’яснювальну роботу і всіляко заохочувати людей «піднімати з колін» молочарство та молочне скотарство.

Неоднаково, як і галузі виробництва в Україні, зараз розвиваються регіони. Так, на колегії гостро розкритикували Чернігівську область, де падіння виробництва практично у всіх сферах триває вже третій рік поспіль. «Пасе задніх» також і Одещина (правда, падіння виробництва там не можна зупинити, допоки не запрацює НПЗ). Серед лідерів сьогодні перебувають Івано-Франківська, Житомирська, Волинська та низка інших регіонів.

Тому В. Копилов зазначив, що регіональні програми розвитку повинні стати не «причіпним вагоном», а «локомотивом» для кожної окремо взятої області.