«Урядовий кур’єр» уже повідомляв, що триває Всеукраїнська акція «Невідома могила жертв війни», започаткована Всеукраїнською громадською організацією «Закінчимо війну» та Всеукраїнською асоціацією ветеранів війни та ДСНС України за підтримки Державної служби України з питань інвалідів та ветеранів.

До організаційного комітету акції телефонують та надсилають листи  нові її учасники. Так, пенсіонер Зіновій Масло із села Кожанка Фастівського району Київської області повідомив про поховання понад 30 односельців, розстріляних німецькими загарбниками в липні 1941 року. Досі на місці поховання немає ні пам’ятного знака, ні огорожі.

У Прилуцькому районі Чернігівської області ініціативна група на чолі з Володимиром Білашем виявила 11 поховань воїнів Червоної армії, однак, попри всі зусилля, не може добитися від місцевої влади вирішення питання про гідне вшанування їхньої пам’яті.

Киянин Михайло Михайлов, уродженець села Добрянка Кіровоградської області, повідомив, що на околиці села в 1943 році розстріляли сотні військовополонених червоноармійців. Але на сьогодні на місцях поховань немає жодного пам’ятного знака.

Важливу для нас інформацію також надали Володимир Кизим із с. Артемівка Харківської області, Іван Остапчук із села Забріддя, що на Житомирщині, Іван Прокоп’юк із села Ясинки Вінницької області та інші.

Загалом до оргкомітету надійшли повідомлення про близько 40 невідомих братських могил та поховань жертв війни, зокрема про три масові поховання.

Крім того, багато людей, довідавшись із засобів масової інформації про проведення акції, просять знайти місця поховання загиблих, пропалих безвісти на війні

родичів. Але оргкомітет складається із кількох людей, які працюють, тож не в змозі займатися пошуковою діяльніс?тю. Тим більше, що вона

під силу кожному, хто має змогу користуватися Інтернетом. Тож усі охо?чі можуть звернутися 

на електронну адресу:

DuchenkoB.A@mail.ru, щоб отримати рекомендації щодо такої діяльності.

Ми вдячні всім, хто надав інформацію про невідомі могили жертв війни, і закликаємо долучатися до неї всіх небайдужих, учителів та учнів насамперед сільських шкіл.

Оптимізму додає те, що акцію підтримало Міністерство освіти і науки. Воно направило свої рекомендації в обласні управління освіти.

Як і завжди, чекаємо листів за адресою: Всеукраїнська громадська організація «Закінчимо війну», Ярославів Вал, 36-є, м. Київ, 01054; на електронну адресу: stop-war@ukr.net; телефони: (044)428-13-69; (066)353-28-25; (098)449-77-96.

Просимо не забувати зазначати вашу адресу, телефон, місце розташування могил жертв війни (область, район, сільська рада, населений пункт), орієнтири на місцевості. 

Борис ДУЧЕНКО,
заступник голови Організаційного комітету з проведення 
Всеукраїнської акції «Невідома могила жертв війни»