НОВАЦІЯ 

В Україні створюють єдину систему контролю безпеки та якості харчових продуктів — «від поля до столу», наближену до євростандартів

Про це повідомив під час відеоконференції у клубі Кабміну заступник міністра аграрної політики та продовольства Олександр Сень. Замість безлічі служб контролю, які відповідають за якість та безпеку харчових продуктів,  відтепер діятиме одна — Державна ветеринарна фітосанітарна служба, яку визначено єдиним уповноваженим органом  у цій системі.

За словами О. Сеня, Міністерство сільського господарства і Держконтрольсільгосппрод Росії не мають особливих зауважень щодо контролю за якістю українських продуктів, які експортуються на ринок східної сусідки. 

«Росспоживнагляд Ро- сії, можливо, не повністю вивчила і зрозуміла ту систему контролю, яка пропонується в Україні. Ми маємо зв’язки з Міністерством сільського господарства і Держконтрольсільгосппродом Росії, і якихось особливих заперечень чи зауважень щодо контролю продуктів в Україні вони не мають», — зауважив він, додавши, що висновки спеціалістів Росспоживнагляду і Держконтрольсільгосппроду щодо якості українських продуктів дуже відрізняються.

— Я думаю, фахівці Росспоживнагляду теж розберуться, як побудована система контролю в Україні, і приймуть відповідні рішення, — наголосив заступник міністра, коментуючи заяву  керівника Росспоживнагляду РФ Геннадія Онищенка, зроблену на початку року, щодо поганої якості українських сирів та виявлення у їх складі рослинних жирів.

Щодо ситуації з експортом зернових Олександр Сень заявив, що вже експортовано близько 11 млн тонн. Аби виконати плани з експорту, треба щомісяця експортувати 2,7—2,8 млн тонн збіжжя.

На запитання кореспондента «УК», чи вдається експортувати такі обсяги через брак вагонів та недосконалу роботу дозвільних центрів, що працюють за принципом «єдиного вікна», на яку скаржаться зернотрейдери, О. Сень зазначив, що у грудні 2011 року експорт становив 2,5 млн тонн, а в січні — 1,5 млн, але треба зважати на специфічність останнього. Він переконаний, що зважаючи на посилену увагу з боку перших осіб держави до цих питань, їх, врешті-решт, буде вирішено і експорт активізовано.

Щодо можливих втрат озимих внаслідок надзвичайних морозів, які прогнозує Укргідрометцентр, то, за словами заступника міністра, вони будуть лише в тих областях, де немає або недостатній сніговий покрив посівів.

— Сніг, на щастя, є майже по всій Україні, — підсумував він. — Його дещо менше хіба що на півдні.