Травневе сонце високо зависло в голубій високості, відбиваючись на хвилястому плесі Сейму. Густа «зеленка» лісосмуги і трави по обидва береги наче зливаються в одне смарагдове полотно, заколисуючи і навіюючи весняну романтику.

Та ця ідилія оманлива. Адже по річці проходить ділянка українсько-російського кордону, яку цілодобово пильнують сумські прикордонники. І не тільки по Сейму, а й Ворсклі, Пслу, Десні. Із загальних 560 кілометрів кордону на Сумщині водний має протяжність майже 100 кілометрів і пролягає територією восьми районів, з-поміж яких Великописарівський, Краснопільський, Сумський, Білопільський та інші.

За словами помічника начальника — начальника прес-служби Сумського прикордонного загону Романа Ткача, місцеві правоохоронці тримають на контролі кожен метр водного кордону, адже він має свою специфіку. Бо для своїх оборудок і незаконного перетину кордону зловмисники обирають саме воду, сподіваючись, що їх не помітять.

Рульовий Олег Душко: Сейм на надійному прикордонному замку. Фото надане прес-службою Сумського прикордонного загону

Однак марно. На всі спроби скористатися річками прикордонники реагують блискавично. Які тільки товари не вилучали: горілку, спирт, ветеринарні препарати, горіхи, ікру, одяг, взуття… І все це завдяки особовому складу Сумського прикордонного загону, зокрема відділу прикордонної служби «Білопілля», який охороняє майже 50-кілометрову ділянку.

Молодший сержант родом із містечка Білопілля, що за кілька кілометрів від кордону. По закінченні школи хлопець вирішив стати прикордонником. Уклав контракт, закінчив курси інспекторів Національної академії Державної прикордонної служби України імені Б. Хмельницького, а потім — мотористів-рульових в Ізмаїлі. І повернувся додому — служити у відділі прикордонної служби «Білопілля».

Період з ранньої весни до пізньої осені особливо відповідальний, розповідає Олег. Саме цієї пори активізуються контрабандисти, аби переправити через річку той чи той товар.

Від берега до берега — одна-дві сотні метрів: досить кількох хвилин, щоб порушники встигли скоїти задумане і накивати п’ятами. Тому, патрулюючи плесо на малих катерах з надувними бортами, прикордонники ретельно «прочісують» через бінокль прибережні зарості, кущі, очерет — усі місця, де можуть причаїтися зловмисники.

Вони не тільки придивляються, а й прислухаються. Адже за пташиним перегуком можуть приховуватися інші знакові сигнали, що допоможуть «розшифрувати» контрабандні наміри. Як жартують прикордонники, тоді вони нагадують козаків-характерників, які володіють особливими чарами і знаннями.

Про методи виявлення порушників не розповідають зрозуміло чому. А ось про факти контрабанди — залюбки. Кажуть, що інколи доводиться чекати кілька годин, доки «клієнт дозріє». Адже російські прикордонники на протилежному березі майже не бувають, тому тамтешнім порушникам набагато простіше, аніж тутешнім.

Трапляються і форс-мажорні ситуації. Кілька років тому двоє контрабандистів таки прошмигнули через Сейм із лососевою ікрою, яку везли до одного з київських ресторанів. І, напевне, вже підрахували майбутній бариш. Але прорахувалися, бо прикордонники зафіксували порушення водного кордону. За кілька кілометрів від річки зупинили легковик і поставили остаточну крапку в ікряній оборудці.

Олег Душко, крім своєї служби, залюбки займається спортом і малює чудові картини — зазвичай пейзажі. Їх тут, каже, стільки, що аби фарби вистачило. Разом з дружиною Олег виховує маленького сина (можливо, підростає майбутній прикордонник), незабаром їхня родина поповниться ще одним членом сім’ї.

Доки розмовляли, в місці тривалого несення служби «Рижівка» загуркотів катерний двигун: час вирушати у водну путь. Разом з Олегом Душком на службу заступили його колеги — молодші інспектори прикордонної служби.

ДОВІДКА «УК»

З початку 2016 року разом зі співробітниками СБУ, Нацполіції та ДФС сумські прикордонники:

♦оформили в пунктах пропуску через державний кордон понад 1,2 мільйона осіб та майже 232 тисячі транспортних засобів;

♦ виявили 280 осіб, які використовували підроблені, чужі або недійсні паспортні документи;

♦ затримали за незаконний перетин держкордону України 196 осіб, з-поміж яких 2 незаконних мігранти;

♦ за різні види порушень склали 880 протоколів, наклали штрафів на понад 515 тисяч гривень;

♦ припинили незаконне переміщення товарів і вантажів майже на 6,5 мільйона гривень;

♦виявили та вилучили близько 1,7 кілограма наркотичних, понад 7,5 кілограма психотропних речовин, 2 одиниці зброї та 954 боєприпаси, понад 250 предметів, що мають культурну та історичну цінність;

♦ виконали майже 390 доручень правоохоронних органів, з яких — 38 Інтерполу.