У Києві Прем’єр-міністр Володимир Гройсман разом з міністром підприємництва та інновацій Швеції Мікаелем Дамбергом відкривав п’ятий Українсько-шведський бізнес-форум. Його організаторами виступили Шведська торгова та інвестиційна рада й Посольство Швеції в Україні.

Зелене світло для бізнесу

Володимир Гройсман заявив, що уряд планує відкрити в найближчій перспективі агентство з просування інвестицій в Україні. А нині Кабінет Міністрів поставив собі завдання створити умови для залучення інвестицій в Україну. «Завдання уряду — зробити розумні регуляції, зробити систему стабільною, щоб ви, інвестори, могли прогнозувати інвестиції в економіку. У мене немає сумнівів, що ми створимо умови, щоб можна було вкладати кошти», — так оптимістично він звертався до присутніх.

Потім Прем’єр пообіцяв бізнесменам, що вже до кінця року Україна продемонструє невідворотність економічних перетворень. Спочатку зміни зачеплять сферу валютного регулювання. «До кінця року маємо намір поліпшити валютне регулювання», — конкретизував Володимир Гройсман, додавши, що завдяки цьому можна буде пересвідчитися в ефективних реформаторських діях.

Прем’єр нагадав, що в планах уряду прописано проведення податкової реформи, яка грунтується, з одного боку, на думці бізнесу про податкову систему, а з іншого — на принципах легкості, простоти й незмінності. Він наголосив, що за умови ухвалення такої податкової реформи було б корисно не вносити зміни до податкового законодавства впродовж 3—5 років.

А за десять років Прем’єр спрогнозував для України офіційне членство в Європейському Союзі. Його слова-відповідь на запитання, чого чекати нашій країні через десять років, цитує УНІАН: «У нас будуть євроскептики та єврооптимісти, але ми будемо в Євросоюзі». Він назвав європейську інтеграцію ключовим вектором середньострокового розвитку України, саме тому уряд і планує реалізувати всі необхідні реформи.

Володимир Гройсман не скупився на обіцянки. За кілька тижнів він анонсував публічний розгляд неправомірних дій співробітників Державної фіскальної служби щодо бізнесу. «Мене дуже цікавить питання відповідальності працівників ДФС. Ми найближчими тижнями зберемо бізнес і керівні організації, і я розглядатиму абсолютно публічно конкретні випадки неправомірного використання законодавства проти бізнесу», — означив позицію Прем’єр. До речі, в цьому розрізі найбільше уваги приділятимуть реформуванню митниці, системі відшкодування податку на додану вартість. Остання має стати прозорою та прогнозованою.

Прем’єр-міністр Володимир Гройсман пророкує членство в ЄС через десять років. Фото з Урядового порталу

Шведи вимагають результатів

Мікаел Дамберг заявив, що уряд Швеції залишається прихильником європейського майбутнього України, її незалежності й територіальної цілісності. «Уряд Швеції залишається непохитно прихильним до підтримки незалежності України, територіальної цілісності та європейського майбутнього, — сказав він. — Інтеграція в європейський економічний простір потребує інноваційного розвитку. У сучасному світі ключова відповідь на виклики глобалізації — інновації. Україна має великий потенціал інноваційного розвитку і повинна ним скористатися».

Швеція — четвертий за обсягами донор України. Нині вона наполягає на конкретних результатах реформ (щорічно Швеція надає майже 25 мільйонів євро на фінансування реформ, які проводять в Україні, і приблизно 50% цієї суми витрачають на програми в галузі сталого розвитку та енергоефективності). У цьому контексті слова Мікаела Дамберга звучали так: «Ми пишаємося тим, що є четвертим найбільшим білатеральним донором в український процес реформ. Ось чому наполягаємо на конкретних результатах». Одна з головних в Україні, на його думку, — реформа системи боротьби з корупцією. «Очікуємо, що уряд зробить серйозні кроки в боротьбі з корупцією, це одна з головних реформ», — додав посадовець.