ІНІЦІАТИВА

На підприємства області знову прийдуть громадські інспектори з охорони праці

Поряд з кожною людиною інспектора з охорони праці не поставиш. А коли в ланці, у бригаді хтось із таких же працівників вестиме відповідну роботу, носитиме зелену каску або жетон, люди знатимуть, що поруч такий фахівець і він догляне за дотриманням правил безпеки. Таку думку кілька місяців тому на зустрічі з колективом Луганського теруправління висловив голова Держгірпромнагляду Олександр Хохотва. Ініціативу підтримали, першими до цієї роботи долучилися вугільні підприємства "Донбасантрациту". Тут уже 172 громадських інспектори з охорони праці. Всі кандидатури "володарів зелених касок" погоджені з профспілковими комітетами.

"Це ціла армія людей, які, безумовно, допоможуть підтримувати на належному рівні охорону праці. Вже нині на кожному підприємстві розроблені положення "Про громадських інспекторів", а також внесено відповідні зміни до колективних договорів", - розповідає начальник Краснолуцької державної регіональної гірничотехнічної інспекції у вугільній промисловості Микола Гвозденко.

Сам факт, що гірники першими почали відновлювати громадський інститут добровільних помічників служби нагляду за охороною праці, на думку Миколи Гвозденка, логічний і обумовлений тим, що шахти відносять до найнебезпечніших виробництв. Як повідомляє прес-служба Луганського територіального управління Держгірпромнагляду, за 2010 рік на шахтах області сталося 44 нещасних випадки зі смертельним наслідком. Це на два більше, ніж у 2009-му. Загальна кількість нещасних випадків становила 1309 - на 100 менше, ніж попереднього року. Аварій не сталося жодної. На адресу всіх генеральних директорів держпідприємств з видобутку вугілля направлено листи з вимогами відновити роботу уповноважених трудових колективів з питань охорони праці.