Щоб люди не купували за кордоном долари за заниженим курсом, знімаючи кошти з банківських карток, деякі фінустанови обклали цю операцію високим відсотком.

Так, нещодавно державний Укргазбанк ввів 30-відсоткову комісію під час розрахунків гривневими картами за кордоном, а також під час зняття готівки за межами України. Про це він сповістив на офіційному сайті. Проте установа не поінформувала за допомогою смс-банкінгу про цей крок своїх клієнтів, а послалася на статтю 202 Цивільного кодексу про односторонню дію.

Звісно, 30% комісії за зняття коштів за кордоном — високий відсоток. За словами експертів, так само зробили і деякі інші банки. Називали й великі фінансові установи.

Кореспондент «УК» звернувся на «прямі лінії» банку «Надра»  та Приватбанку, щоб з’ясувати, скільки відсотків суми знімають ці установи із клієнтів за кордонами України. Як виявилося, не більш як 3—4%.

Юрист Ростислав Кравець вважає, що такі дії банків порушують норми законодавства про захист прав споживачів.

Цілком можливо, що зовсім скоро фінустанови відмовляться від 30-відсоткової комісії під час розрахунків за кордоном. Фото з сайту bbc.com

«Якщо фінансова установа робить це минулим числом, то таке вважаю подвійним порушенням. На це все повинен реагувати Нацбанк як регулятор. Але він нічого так і не зробив»,— зазначив експерт.

«УК» отримав і відповідь прес-служби Нацбанку України. Зокрема там ішлося: «Нормою статті 47 Закону України «Про банки і банківську діяльність» чітко визначено, що банки самостійно встановлюють процентні ставки та комісійні винагороди за своїми послугами. Крім того, згідно зі статтею 4 Закону «Про Національний банк  України» та статтею 5 Закону  «Про банки і банківську діяльність», банки України є економічно незалежними і самостійно визначають напрями своєї діяльності. Втручання органів державної влади у їх діяльність (у тому числі і Національного банку України), за винятком випадків передбачених законом, забороняється. Тож відповідно до чинного законодавства, здійснення моніторингу за рівнем установлених банками комісій та тарифів для населення, не відноситься до компетенції НБУ».

Отже, втручатися в ситуацію, хоч би що сталося на ринку, Нацбанк не має права. То навіщо тоді регулятор?

Запитання так і залишилося б риторичним, якби «УК» не отримав цікавого коментаря економіста Олександра Охріменка. «Деякі банки ввели таку високу комісію за зняття грошей за кордоном, щоб боротися зі спекуляцією. Приміром, наші дуже підприємливі люди їхали до Польщі, знімали там кошти, купуючи за низьким курсом долари, приїздили в Україну і продавали їх за завищеним», — вважає він.

За словами експерта, банки знизять цю високу комісію вже незабаром. Адже в Україні з’явиться єдиний ринковий курс гривні до долара, і різниця, приміром, між курсом Нацбанку і комерційним буде не більше відсотка.