ТОРГІВЛЯ

Жодних підстав для обмеження імпорту українських сирів на російський ринок наразі не існує 

Це ж саме стосується іншої молочної продукції вітчизняного виробництва. Про це на брифінгу в Хмельницькому заявив Прем’єр-міністр Микола Азаров, де він учора перебував із робочою поїздкою.  

«Я на камеру скуштував сири, ознайомився з технологією їх виробництва, і можу своїм російським партнерам і колегам сказати: потрібно ще постаратися, аби російські заводи виробляли сири такої якості. Наша продукція — це продукція високоякісна, ніяких претензій до нас бути не може», — заявив глава уряду.

Хто більше постраждає?

При цьому Прем’єр-міністр додав, що про якість української молочної продукції також свідчать результати перевірок, проведених російськими спеціалістами. За його словами, якщо Росія запровадить санкції щодо української молочної продукції, то насамперед постраждає сама Російська Федерація.

«Якщо раптом через будь-які причини наші російські колеги обмежать доступ українських товарів на свій внутрішній ринок, в першу чергу постраждають саме їхні споживачі. Адже наші сири високої якості та дешевші, а значить, російські громадяни будуть змушені купувати дорожчі польські сири», — зазначив Микола Азаров.

Крім того, Прем’єр-міністр підкреслив, що торговельно-економічні відносини між Україною та Росією регулюються відповідними угодами: «Відносини між Україною і Росією суворо регулюються договорами, порушувати які нікому права не дано. На першій же зустрічі керівництва України й Росії ці питання будуть досить жорстко порушено та, безумовно, їх буде знято».

Микола Азаров переконаний: до наших сирів російським далеко. Фото Володимира ЗАЇКИ

Ринок має бути без політики 

Микола Азаров сподівається, що так само за допомогою переговорів буде вирішено всі газові питання. При тому, що Україна оголосила про свої наміри значно зменшити закупівлю імпортованого російського газу, повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну.

«Ми їм чітко сказали: ми не збираємося закуповувати такі величезні об’єми газу за кабальними контрактами», — конкретизував Микола Азаров. При  цьому він підкреслив, що Україна зараз закуповує російський природний газ за ціною понад 500 доларів за тисячу кубометрів. Хоча, скажімо, США купують природний газ за ціною близько 100 доларів. Ось такий виходить ринковий механізм.

«За які такі гріхи ми вимушені закуповувати такий дорогий газ? Тобто вже час зупинитися, вже час нам дати відповідь: за що наші люди повинні таку високу ціну сплачувати», — вже сам запитав у журналістів Микола Азаров.

При цьому він підкреслив, що переговорна група на чолі з міністром енергетики та вугільної промисловості Юрієм Бойком перебуває в Росії, де проводить переговори з керівництвом ВАТ «Газпром» про перегляд кабальних газових контрактів  2009 року.

А відповідаючи на запитання медійників щодо макроекономічних показників за минулий рік, Прем’єр-міністр назвав хорошим показником річний приріст ВВП в 2011 році на рівні 5,2%. На його думку, це є прекрасним результатом. Тим більше,  враховуючи торішні умови в економіці.

Глава уряду також підкреслив, що з 1 січня поточного року вступили в силу норми Податкового кодексу щодо спрощеного оподаткування малих підприємців. Це, на його думку, розв’язало більшість проблем підприємців, які працюють за спрощеною системою оподаткування.

«Я знаю, що в області був ряд виступів тих людей, які працюють на вашому ринку. Ми розглянули і врахували не лише їхні пропозиції, а і в цілому по країні провели велику роботу. На мій погляд, і нам підприємці, які працюють за спрощеною системою оподаткування, прямо говорять, що в них більше питань до уряду немає. Тобто більшість пропозицій ми врахували і пішли назустріч бізнесу», — резюмував Микола Азаров.

Відділ новин
«Урядового кур’єра»