НАРЕШТІ

Сумський театр юного глядача розпочав новий сезон з новосілля
 

Коли говорять про Суми театральні, неодмінно згадують ТЮГ. Для місцевих юних театралів ця абревіатура стала своєрідним паролем-ключиком, який відчиняє двері у світ дитячого театрального мистецтва, обіцяючи неповторні миті зустрічі з прекрасним.

У 100 років — молодий і красивий

Далеко не всі шанувальники дитячого театру знають, що сьогоднішній будівлі на вулиці Покровській рівно століття. В 1910-му за спорудження будинку взялася місцева влада, яку підтримав антрепренер Дмитро Коріпанов. Склавшись коштами, вони звернулися до авторитетного харківського будівельника А. Гінзбурга, аби той узяв на себе хід будівництва. І невдовзі у провінційних Сумах справляли новосілля. 

 Навряд чи хтось думав тоді, що саме чекає на модерну і ошатну споруду. Зруйнована в роки війни, вона була відбудована і слугувала приміщенням для обласного Театру драми та музичної комедії імені М.Щепкіна. Наприкінці грудня 1975-го тут створили Сумський обласний театр ляльок, а через 6 років його реорганізували в театр для дітей і юнацтва.

 Все було б добре, якби не одна обставина — тривалий час заклад не ремонтувався і дійшов до такого технічного стану, про який краще не згадувати. Та й досі, мабуть, не було б  ремонту, якби не фестиваль… Торік на сцені дитячого театру проходив перший всеукраїнський огляд  «Золота валіза», в якому брало участь багато провідних театральних колективів країни. На це дійство організатори запросили голову Сумської облдержадміністрації Юрія Чмиря. Тоді керівник області на ділі перейнявся ремонтними клопотами тюгівців — протягом більш як півроку територія театру нагадувала будівельний майданчик.

 Як каже сьогодні директор Сумського ТЮГу Віктор Кулемза, від колишнього приміщення залишилися тільки стіни, назва і місце, на якому стоїть. Усе решта не просто  відновлено, а набуло якісно нового вигляду. В першу чергу замінено систему водопостачання, каналізацію, опалення… Не впізнати приміщення зсередини — нові зручні крісла для глядачів, сцена, гримерки. Загалом на оновлення  витрачено майже 12 мільйонів гривень.

 Отож учасників другого фестивалю «Золота валіза», який щойно завершився, чекав справжній сюрприз. Саме вони першими вийшли на сцену оновленого театру, подарувавши глядачам сім вистав. Були тут і феєрична комедія, і драма, і драматична повість, і спроба комедії. В кінцевому підсумку задоволення одержали не тільки глядачі, а й актори з Києва, Харкова, Дніпропетровська і, звісно, Сум, яким грати допомагали не просто рідні, а ще й оновлені стіни.

Глядач чекає на прем’єру

 Головний режисер театру, заслужений діяч мистецтв Анатолій  Мартюшов розповідає, що наступний сезон проходитиме під знаком оновлення. Насамперед на юних глядачів чекають аж п’ять прем’єрних вистав, серед яких «Соло для годинника з боєм», «Осінь у Вероні», «Русалочка»  та інші. За їх постановку взялися досвідчені режисери, в активі яких по кілька прем’єрних постановок.

 Заплановані обмінні гастрольні поїздки з харківськими колегами та Донецьким обласним ТЮГом, щомісяця — виїзди до міст і сіл Сумщини, де на спектаклях завжди переповнені зали глядачів. Сумські ТЮГівці вже одержали запрошення від організаторів Міжнародного фестивалю «Меліховська весна – 2012», який проходитиме в підмосковному селищі Меліхово.