Під час успішно проведеної операції вдалося визволити 17 заручників — із тих 168, які нині перебувають у полоні бойовиків. Президент України Петро Порошенко зустрівся з матерями та дружинами визволених військових, яких терористи утримували в місті Горлівка.

«Ми боремося за те, щоб визволити всіх українців, які перебувають в заручниках у бандитів та терористів, — зазначив він. — Попри те, що до хлопців ці нелюди застосовують тортури, наші військові мають дуже міцний дух і з честю витримують випробування».

Колишні заручники вперше після звільнення побачили свої сім’ї у стінах Адміністрації Президента. Фото Миколи ЛAЗAРЕНКA

Глава держави повідомив, що операція з визволення заручників була на його особистому контролі та мала гриф «таємно», адже будь-яка зайва інформація могла б зашкодити визволенню. Саме тому жінкам та матерям повідомили про долю їхніх близьких лише після остаточного завершення всіх дій.

«Я вам обіцяв 24 години на добу цим займатися. І попри те, що тепер дуже важка ситуація, життя і здоров’я кожного українського громадянина для мене — пріоритет», — наголосив Президент.

Звертаючись до визволених українських військових, Петро Порошенко сказав, що Україна пишається мужністю, з якою вони трималися. Самі ж вояки можуть пишатися своїми близькими, і тим, як вони вірили в їхнє повернення і боролися за них.

Також глава держави повідомив, що звернувся до Президента Білорусі Олександра Лукашенка з проханням посприяти проведенню у Мінську 31 липня засідання три сторонньої контактної групи з врегулювання ситуації на Донбасі за участі другого президента України Леоніда Кучми, посла Росії Михайла Зурабова та представника ОБСЄ.

На обговорення контактної групи пропонують винести два питання: про визволення всіх заручників, які залишаються у бойовиків, та про забезпечення допуску міжнародних експертів на місце падіння літака «Малайзійських авіаліній». Президент переконаний, що в питанні заручників треба діяти швидко, адже серед них є поранені, які потребують невідкладної медичної допомоги.

Відділ новин
«Урядового кур’єра»