СОЦПОЛІТИКА. В Україні майже 2 млн людей, які мають той чи той статус, пов’язаний з Чорнобильською катастрофою. Відповідно ці люди отримують різні види соціальної допомоги, яких майже сотні. Однак, безумовно, основна турбота держави спрямована на підтримку інвалідів-ліквідаторів, яким уряд значно підвищив пенсії. На цьому наголосив віце-прем’єр-міністр — міністр соціальної політики Сергій Тігіпко під час урядового брифінгу.

За його словами, на 1 квітня поточного року середня пенсія для інвалідів-ліквідаторів І групи становила 5474 грн проти колишніх 2200 грн, для ІІ групи — 4778 грн проти 1964 грн, для ІІІ групи — 2972 грн проти 1513 грн. Таким чином, середня пенсія інвалідів-ліквідаторів нині становить 4164 грн проти колишньої 1803 грн. «Якщо порівняти середні пенсії по країні, то інваліди-чорнобильці достатньо забезпечені. Мені здається, що тут ми змогли зробити значний крок уперед», — підкреслив Сергій Тігіпко.

Надважливою є також програма лікування. Віце-прем’єр нагадав, що 2009 року на цю програму урядом було виділено 5,5 млн грн, натомість у бюджеті 2012 року на лікування чорнобильців передбачено 50 млн грн. На оздоровлення у санаторно-лікувальних закладах виділено 370 млн грн. Сергій Тігіпко нагадав, що цього року має запрацювати ваучерна система оздоровлення, що з одного боку унеможливить корупцію в цій сфері, а з іншого — дасть змогу чорнобильцям самим обирати, де відпочивати.    

Крім того, цього року інваліди, у тому числі чорнобильці, які потребують протезів, будуть ними забезпечені на 100%. На цю програму виділено 614 млн грн. Також значну суму виділено на придбання житла для інвалідів-ліквідаторів. За словами Сергія Тігіпка, це 150 млн грн.  

Віце-прем’єр також зазначив, що попри очевидні позитивні зрушення, досі існує низка проблем у сфері соціальної підтримки чорнобильців: «Проблеми ми теж бачимо. Я переконаний, що ми повинні над ними ще достатньо серйозно попрацювати. І тут я просив би, щоб була певна витримка, бо не можливо вирішити все одразу».