ПРOБЛЕМA

Ще трохи - і Україна може перетнути цінову межу на бензин, за якою - економічний колапс

Віталій ЧЕПІЖКО

Незважаючи на те, що Президент, уряд і Верховна Рада пішли на тимчасові поступки щодо зменшення ставки акцизного збору на нафтопродукти, що ввозяться в Україну (законодавчо їх затвердили), ціна на них продовжує зростати.

Уряд України має намір ініціювати притягнення до відповідальності нафтотрейдерів, які необгрунтовано підвищують ціни на нафтопродукти. Про це заявив міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Бойко, повідомляють ЗМІ.

"Я думаю, що ми найближчим часом звернемося до правоохоронних органів, аби притягнути до відповідальності тих трейдерів, які використовують галопуючі ціни на нафту в світі, щоб витягти спекулятивну складову", - повідомив Ю. Бойко.

Він уточнив, що є кілька трейдерів, які не дотримуються цінового коридору. Міністр відзначив, що зі свого боку уряд створив усі умови для того, аби ціни на нафтопродукти не підвищувалися.

Натомість, відповідно до економічного прогнозу Науково-технічного центру "Психея", складеного на основі регресивної моделі паливного ринку, вартість бензину А-92 і А-95 зросте до 9,84 і 10,20 грн/л відповідно, дизельне пальне Л-0,2-62 подорожчає до 9,91 грн/л. Бензин А-92 буде переоцінений на 26 коп., тоді як потенціал ціни бензину А-95 знизиться до 18 коп., а дизельного пального - скоротиться до нуля.

Незважаючи на нульовий потенціал зростання для дизельного пального, нафтопродукти всіх марок дорожчатимуть і надалі, стверджують у центрі. Експерти НТЦ "Психея" наголошують, що на відміну від Росії, де все більше застосовується митно-тарифне регулювання, в Україні ставка робиться на цінове стримання.

На їхню думку, це може призвести до виникнення дефіциту пального. Незалежні експерти ринку нафтопродуктів стверджують, що ціни на пальне, і надалі зростатимуть -така світова тенденція, адміністративними методами ситуацію не утримаєш, необхідно шукати власні резерви і дбати про якість продукції, адже у нинішній каламутній бензиновій річці рибу ловлять шахраї.