НОРМА

Сумлінних платників податків перевірками не турбуватимуть

До кінця першого півріччя 2011 року Державна податкова служба не проводитиме фактичних перевірок суб'єктів господарської діяльності - фізичних осіб. Про це минулого тижня заявив її очільник Віталій Захарченко, виступаючи перед журналістами у Чернігові. Він також повідомив, що схвалено принципове рішення зменшити на третину в порівнянні з минулим роком кількість планових документальних перевірок суб'єктів господарювання.

Голова ДПС зазначив, що нинішній рік є роком реформаторських змін у податковій службі Він позначиться зміною пріоритетів у її діяльності, а саме переорієнтацією з фіскального на сервісний та новими підходами до стратегії формування національного плану перевірок. Вони стосуватимуться лише тих платників, які мають ризики щодо несплати податків або при неодноразовому нагадуванні про існуючі ризики не вживали заходів щодо їхнього усунення.

Серйозна розмова щодо поліпшення діяльності податкової системи відбулася в Чернігові на всеукраїнському семінарі-нараді "Забезпечення якісного проведення деклараційної кампанії 2011 року. Створення сприятливих умов для подання і заповнення податкових декларацій". У роботі зібрання взяли участь голова ДПС України Віталій Захарченко, його заступник Сергій Лекарь, голова держадміністрації Чернігівської області Володимир Хоменко, голова обласної ДПА Валентин Осипенко, керівники структурних підрозділів податкової служби.

- Ми маємо якісно змінити роботу податкової служби, підвищити рівень сервісного обслуговування платників податків, - заявив, відкриваючи зібрання, В. Захарченко. -Бізнес повинен перейти в площину закону, а державні органи - надати можливість сумлінним платникам працювати в комфортних умовах.

Саме задля цього проводиться реорганізація податкової служби, запевнив присутніх С. Лекарь. Передусім ці кардинальні зміни мають стосуватися якості послуг, які надаються платникам. Йдеться про перехід ДПС на апробований у всьому світі цивілізований спосіб спілкування із платниками податків: подання електронної звітності. Саме це унеможливить корупційні ризики, які пустили на цих теренах глибоке коріння.

- Сприятиме розвитку бізнесу й ризикоорієнтована система відбору підприємств до перевірок, яку ми вже застосовуємо у своїй роботі, - наголосив В. Захарченко. - Це вже дало вагомі результати. Завдяки реальним заходам з детінізації економіки в рази збільшено надходження до бюджетів.

Ще один важливий напрямок дій - застерегти платника податків від помилок. Для цього на сайті створено банер " Дізнайся більше про свого бізнес-партнера", на якому можна отримати вичерпну інформацію про своїх контрагентів. Є приємні новини як для великих платників податків, так і для малого бізнесу. Щодо перших, то ДПС має намір впроваджувати пілотні проекти щодо їхнього обслуговування. Йдеться передусім про впровадження нових сервісних підходів з використанням "горизонтального моніторингу". Для реалізації цих проектів уже створено робочу групу, до складу якої увійшли працівники податкової служби, громадських об`єднань підприємців та Аудиторської палати.

Фахівці, спираючись на світовий досвід, переконані, що такий моніторинг має значні переваги: підвищується рівень довіри до податкових документів платника з боку податкових органів, зменшується кількість перевірок та їхня тривалість. Завдяки взаємному постійному моніторингу податкових ризиків зменшується адміністративне та виконавче навантаження на платників податків при виконанні обов'язкових податкових процедур. Окрім того, усуваються перешкоди у діяльності платника через запровадження електронних процедур адміністрування та мінімізацію суб'єктивного людського чинника. Такий метод застосовуватиметься до тих великих платників податків, які мають бюджетоформуюче значення для держави і високий ступінь податкової надійності. Перевірку їхньої звітності здійснюватиме незалежна аудиторська компанія.

Окрім загальнодержавних проблем, у Чернігові торкнулися й регіональних. Зокрема йшлося про соціально-економічний розвиток регіону та податкове стимулювання бізнесу. Був привід згадати й про соціальну значимість роботи державної податкової служби. Учасники семінару відвідали Чернігівську загальноосвітню школу-інтернат ім. Ю. М. Коцюбинського. В. Захарченко ознайомився з особливостями діяльності цього соціального закладу, переглянув творчі роботи його вихованців і запросив їх взяти участь у конкурсі "Податки очима дітей - 2011", який щорічно проводиться податковою службою.