УСПІХ. На 47-му Міжнародному кінофестивалі у Карлових Варах головний приз конкурсної програми «Схід — Захід» дістався одеситці Єві Нейман.

Саме її стрічку «Будинок із вежкою» журі визнало найкращою з 12 з усього світу.

Це другий повнометражний художній фільм режисера. Перший —  «Біля ріки» — удостоєний срібної нагороди на 37-му Міжнародному кінофестивалі в Лагове в Польщі п’ять років тому. Якщо ж назви цих кінокартин поставити поряд і позбавити лапок, то це й буде адресою успіху Єви Нейман — Будинок із вежкою біля ріки. «Прописана» вона за цією «адресою» не сама. Адже обидва ці фільми народилися з оповідань письменника Фрідріха Горенштейна. Те, що надихнуло режисерку на екранізацію й привело її до перемоги в Карлових Варах,  — автобіографічне: у Фрідріха Горенштейна теж померла мама в евакуації в часи Другої світової війни. Герой фільму, восьмирічний хлопчина, взимку 1944 року не доїхав до рідного міста з евакуації удвох із мамою: їх висадили з потяга на якійсь зупинці, де хвора на тиф ненька померла. А осиротілий малий самотньо продовжує шлях додому, тільки й пам’ятаючи, що його мама назавжди залишилася там, де на привокзальному майдані старий будинок із вежкою.

ЗМІ цитують відгук про фільм «Будинок із вежкою», продюсований гендиректором групи каналів «1 плюс1» Олександром Ткаченком, члена журі фестивалю, кінокритика Якорима Блажейовського: «Що в цьому фільмі нове — це певна дистанція до емоцій. Адже історія дуже сумна, як і в багатьох військових стрічках. Але ми стоїмо осторонь від емоцій. Може, це і послужило причиною, чому наше журі назвало цей фільм найкращим у цьому конкурсі».

Єва Нейман —  режисер, крім двох повнометражних стрічок, ще й кількох документальних та короткометражних, теж відомих за участю в міжнародних кінофестивалях, з’явилася на світ 1974-го й 19 років прожила в сім’ї інженера й музикознавця в Запоріжжі. Емігрувавши до Німеччини, вона з 1997 по 2006 рік здобувала освіту кінорежисера в Німецькій академії кіно і телебачення в Берліні. А з цим дипломом повернулася жити й працювати до Одеси, де народилися її бабусі й дідусі та батьки, де 2000 року вона стажувалася в режисера Кіри Муратової на зйомках її фільму «Другорядні люди».

В одному з інтерв’ю Єва Нейман наголосила: «Усі свої картини без винятку знімаю в цій країні. Я громадянка України».