ІНФРАСТРУКТУРА

Незабаром українці купуватимуть якісні, свіжі, а головне, дешеві продукти харчування

Аби запобігти підвищенню цін на продовольчі товари, дефіциту та ажіотажному попиту на них, минулого року розпочалося будівництво великих оптових ринків сільгосппродукції по всій країні. Вже до 2012 року вони мають запрацювати в найбільших містах та індустріальних центрах України. З будівництвом одного з таких ринків, який за кілька місяців запрацює в Києві, ознайомилися Прем'єр-міністр Микола Азаров, віце-прем'єр-міністр - міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Віктор Тихонов, міністр аграрної політики та продовольства Микола Присяжнюк, а також голова Київської обласної державної адміністрації Анатолій Присяжнюк.

На брифінгу глава уряду сказав, що в нього склалося досить непогане враження від побаченого на будівельному майданчику ринку "Столичний". "Ця робота, що розпочалася в минулому році, створить в Україні великі мережі оптових ринків, овочесховищ. Усі регіони матимуть можливість отримати у достатній кількості всі необхідні продукти харчування, а це унеможливить дефіцит тих чи тих товарів, ажіотажне зростання цін", - наголосив Микола Азаров.

Глава уряду поінформував, що оптовий ринок сільгосппродукції вже працює у Львові. Також розпочато роботи з будівництва таких ринків у Донецьку та інших великих містах. "В інших містах є проблеми, на які ми звернули увагу відповідних керівників, і вони головою відповідають за дотримання усіх термінів будівництва", - застеріг Прем'єр-міністр.

У свою чергу Микола Присяжнюк повідомив, що робота львівського оптового ринку дає підстави говорити про гарну перспективу для інших проектів. У Львові реалізується сільгосппродукція з 15 областей. Схожі ринки мають запрацювати у Харкові, Донецьку, Одесі, Херсоні та Запоріжжі. Для їх повноцінного функціонування попередньо було проаналізовано потоки продовольства, можливості експорту та ринки збуту. Щодо ринку "Столичний", то міністр зазначив, що його площа становитиме 160 га. А для отримання свіжих та якісних харчів буде збудовано рефрижератори для м'ясної, молочної і рибної продукції, а також овочесховища. До того ж ринок розташований поряд з великими дорожніми розв'язками, що робить його доступним для киян та жителів області.

Загалом київський ринок будується в чотири черги, а його вартість оцінено в 1,4 млрд грн. При цьому левову частку коштів вкладають інвестори. Від держави ж очікують незначної фінансової підтримки, яка піде на підготовку інфраструктурних та інженерних мереж. За словами Миколи Присяжнюка, першу чергу ринку "Столичний" буде здано на початку липня, а другу - у жовтні. Однак вже 15 травня на ринку буде проведено велику зустріч-семінар між потенційними реалізаторами сільгосппродукції та інвесторами.

Проте, як кажуть, "не хлібом єдиним". Журналісти запитали Прем'єр-міністра й про деякі аспекти переговорного процесу щодо створення зони вільної торгівлі з Євросоюзом. А зокрема - чи готова Україна відмовитися від створення ЗВТ в обмін на перегляд газових контрактів з Російською Федерацією. Микола Азаров заявив, що такої пропозиції від Росії не надходило: "Я таких умов від російських представників ніколи не чув. Це дві абсолютно не пов'язані між собою речі. Одна справа - це кабальна формула ціни на газ, через яку сьогодні дуже серйозно в умовах підвищення світових цін на нафту страждає наша економіка... Інша справа - наше бажання мати вільну торгівлю з різними країнами".

Прем'єр-міністр підкреслив, що Україна продовжує вести переговори про створення ЗВТ не тільки з ЄС, а й з іншими країнами світу, і це наша справа: з ким і які договори укладати.