ПАРТНЕРСТВО

За підсумками візиту до КНР Прем'єр пообіцяв створити сприятливі умови для китайських бізнесменів

Зміцнення відносин з Китаєм має для України стратегічне значення. Про це Микола Aзаров заявив на брифінгу у Пекіні. "Китай зараз друга за величиною економіка світу, і ніяких сумнівів немає, що через деякий час буде першою економікою, і, безумовно, зміцнення зв'язків з Китаєм для України має найважливіше стратегічне, економічне і політичне значення. На всіх зустрічах, які відбулися у мене з китайським керівництвом, ми чули дуже важливі слова про підтримку України", - підкреслив Микола Азаров.

Рух у правильному напрямку

Україна має намір розвивати відносини з КНР і створювати у себе максимально сприятливі умови для роботи китайських бізнесменів. Про це заявив глава українського уряду під час переговорів із Прем'єром Держради Китайської Народної Республіки Вень Цзябао.

Він запевнив, що український уряд створить такі умови, за яких китайським компаніям буде вигідно працювати в Україні, вони отримуватимуть хороший стабільний прибуток. Прем'єр-міністр за підсумками переговорів зазначив, що "керівництво Китаю вважає нашу співпрацю перспективною і готове надавати Україні кредити й інвестиції на дуже вигідних для нашої країни умовах, значно вигідніших, ніж у нас були досі з нашими іншими партнерами". Він закликав зосередитися на великих і довгострокових проектах, що на багато років забезпечать вигідною спільною роботою як українські, так і китайські підприємства, повідомляє Укрінформ.

Прем'єр-міністр особливо відзначив підписаний у понеділок меморандум між Національним агентством з інвестицій і Ексімбанком КНР про надання кредитів під держгарантії уряду України для реалізації цілої низки інфраструктурних проектів в Україні, зокрема, спільного інвестиційного проекту щодо будівництва швидкісної залізниці між аеропортом "Бориспіль" і Києвом. "Це та база, та основа, на якій набуватиме практичних обрисів довгострокове стратегічне партнерство", - сказав Микола Азаров. "Ми лише починаємо співпрацю з таким великим серйозним партнером, як Китай. Ці проекти є, по суті, пілотними, це перші кроки в реалізації довгострокової стратегічної співпраці", - додав він.

У свою чергу Вень Цзябао підкреслив великий потенціал для розвитку двосторонньої співпраці та самої України. "Переконаний, що у процесі нелегкого і зигзагоподібного шляху ви знайшли правильний напрямок руху, результати якого будуть дуже хорошими", - сказав Прем'єр Держради. Він підтвердив підтримку Пекіном незалежності та територіальної цілісності України, а також обраного нею курсу розвитку.

Контроль за коштами

Україна та Китай спільно контролюватимуть використання китайських кредитів для здійснення ряду великих інфраструктурних проектів на території України. Про це заявив Прем'єр-міністр після зустрічі з членом постійного комітету Політбюро Центрального комітету Комуністичної партії Китаю Хе Гоцяном. Він пообіцяв, що буде "дуже серйозна антикорупційна експертиза і супровід цих проектів".

У свою чергу Хе Гоцян ознайомив українську делегацію з тим, як у Китаї здійснюється супровід великих інвестиційних проектів, у тому числі програм з ліквідації наслідків землетрусів, проведення Олімпіади тощо. Він підкреслив, що з китайського боку контролювати виконання угод буде відповідна дисциплінарна партійна комісія в Міністерстві комерції Китаю.

У відповідь на це Микола Азаров заявив, що він доручить ГоловКРУ супроводжувати реалізацію українсько-китайських комерційних проектів. "Не перевіряти за підсумками, а супроводжувати", - підкреслив він.