КРИЗА. Євро як валюта може зазнати краху до католицького Різдва, якщо на рівні Євросоюзу не будуть ужиті адекватні антикризові заходи.

Про це заявив французький економіст, екс-голова Європейського банку реконструкції та розвитку Жак Атталі, передає ТСН.

«Питання тепер в тому, чи буде євро як і раніше існувати на Різдво. Залишається лише один шанс з двох, що єдина валюта збережеться до цього часу або що, принаймні, вона перебуватиме в процесі руйнування», – заявив він.

На думку Атталі, для того, щоб запобігти краху євро, необхідно дозволити Європейському центральному банку скуповувати держоблігації країн єврозони, що опинилися в кризі, позбавити їх частини фінансового суверенітету за допомогою введення наднаціонального контролю за бюджетом, а також внести необхідні зміни до законодавства ЄС.

«Ось такі ці три сходинки (антикризових заходів). Першу можна звести за п'ять хвилин, другу за тиждень, третю – через шість місяців. Але починати зводити всі три необхідно одночасно. Інакше, ми йдемо до катастрофи», – зазначив економіст.

Нагадаємо, канцлер Німеччини Ангела Меркель вважає, що європейським країнам буде потрібно близько десяти років, щоб домогтися оздоровлення фінансів і вирішити проблему боргової кризи.

У свою чергу президент Франції Ніколя Саркозі заявив, що обвал євро буде означати колапс Європи, тому єдину європейську валюту треба захищати.