БЕЗ ЦИГАРКОВОГО ДИМУ. В Україні планують заборонити куріння в усіх громадських місцях. Автори законопроекту передусім посилаються на європейський досвід, де ця заборона вже існує, і кажуть про статистику Всесвітньої організації охорони здоров’я, яка твердить, що кожні шість секунд у світі помирає щонайменше одна людина від куріння.

Одна з авторів законопроекту – депутат Тетяна Бахтеєва:

«Ми повністю забороняємо куріння у громадських місцях. Це будуть і медичні, і культурні заклади. Це буде громадський транспорт, метро. Це будуть зупинки».

За чинним українським законодавством, у кафе і ресторанах має бути щонайменше половина місця для тих людей, що не курять. Навіть частина курців з розумінням ставляться до нових ініціатив.

Відвідувач бару, Олексій:

«Незважаючи на те, що я курю, я ставлюсь до цього законопроекту нормально. Єдине, що кожному курцю теж треба піти на зустріч, бо це ж теж люди, і в тих самих місцях організувати окремі місця для куріння, аби це не мало стосунку до людей, що не палять».

Офіціанти кажуть, що проблема диму їх турбує, бо клієнти прийшли і пішли, а їм перебувати у задимленому приміщенні весь робочий день:

«Я негативно ставлюсь до курців. Дуже неприємно перебувати у середовищі курців. Я сама не курю і розумію, що стаю пасивним курцем, це шкодить моєму здоровю і тим клієнтам, що приходять до нас – це вагітні жінки, люди похилого віку, діти».

Кореспондент Євроньюз Євгенія Руденко каже, що втілення закону в життя буде непростим:

«Власники кафе і ресторанів кажуть, що у випадку, якщо законопроект про заборону паління все ж таки буде ухвалений, їм цікавий механізм покарання клієнта, який відмовляється загасити цигарку у місці, не призначеному для куріння».

Copyright © 2012 euronews