ЄВРОІНТЕГРАЦІЯ. Наступного тижня розпочинається черговий раунд переговорів між Києвом та Брюсселем щодо Угоди про зону вільної торгівлі між Україною і ЄС. Як повідомив депутат Європарламенту від фракції Європейської народної партії (EPP) Павел Залевський в ексклюзивному коментарі УКРІНФОРМу, нині є всі підстави вважати, що цей раунд стане «завершальним».

«На наступному тижні розпочинається черговий раунд переговорів щодо ЗВТ. Вони є важливими, оскільки Угода про зону вільної торгівлі становить найбільшу частину Угоди про асоціацію. Є всі підстави вважати, що на наступному тижні завершимо переговори щодо торговельної угоди», ─ зазначив депутат.

Павел Залевський зауважив, що після того залишиться з’ясувати ще кілька питань щодо політичної частини Угоди про асоціацію, що дасть змогу, імовірно, у жовтні завершити переговорний процес і парафувати Угоду про асоціацію під час грудневого саміту Україна ─ ЄС у Києві.

Разом з тим він уточнив, що перед останнім раундом переговорів щодо ЗВТ між Києвом і Брюсселем ще залишаються деякі розбіжності. Це стосується, зокрема, співпраці в енергетичній сфері, а також митних ставок на автомобілі. «Я переконаний, що Україна і ЄС знайдуть спільні рішення, і на наступному тижні ми вирішимо ці питання. Це буде значним аргументом щодо всього процесу європейської інтеграції України», ─ сказав Павел Залевський.

Політик поінформував, що 19-20 вересня він перебуватиме у Києві, де проходитиме черговий раунд переговорів щодо ЗВТ між Україною і Брюсселем, а 22 вересня європарламентарій представить своє бачення пунктів торговельної угоди під час засідання Комітету Європарламенту із закордонної торгівлі. Потім висновки депутата обговорюватимуться також у Страсбурзі під час жовтневого засідання Комітету із закордонних справ, де дискутуватиметься текст Угоди про асоціацію між Україною і ЄС.

Після затвердження документа він буде наданий Європарламенту, який 16 листопада прийматиме рекомендації щодо Угоди для Європейської Ради і Єврокомісії.