ПРОДБЕЗПЕКА. Станом на 7 вересня розпочали переробку цукрового буряку нового врожаю два підприємства у Вінницькій та Івано-Франківській областях. Загалом у поточному сезоні переробку цукросировини здійснюватимуть 70 заводів.

Заходи, що вжиті урядом торік та нині з метою виведення бурякоцукрової галузі з кризової ситуації, дали змогу стабілізувати виробництво цукру.

У цьому році в Україні площа посіву цукрового буряку становить 466,3 тис. га. Загальний обсяг заготівлі цукросировини очікується 15,7—16,2 млн тонн, з яких прогнозується виробництво 1,8 млн тонн цукру.

З урахуванням перехідних залишків на початок нового маркетингового року в обсязі 667 тис. тонн (проти 323 тис. тонн на початок 2011/2012 МР) потреби внутрішнього ринку  будуть забезпечені буряковим цукром власного виробництва у період з 1 вересня нинішнього до 1 вересня 2013 року.

Як нагадує прес-служба Міністерства аграрної політики та продовольства, у минулому маркетинговому році (1 вересня 2011-го — 1 вересня 2012 р.) вироблено 2,3 млн тонн цукру, що на 474 тис. тонн перевищило внутрішню потребу держави і дало можливість створити експортний потенціал.

Крім того, вперше за останнє десятиліття підприємствам цукрової галузі вдалося відновити експорт цукру, і, за даними державної митної статистики, з вересня 2011-го по серпень 2012 року відвантажено на експорт 150 тис. тонн цукру білого майже у 20 країн світу. Головними країнами-імпортерами українського цукру є Казахстан, Грузія, Ліван, Киргизcтан, Туркменістан, Узбекистан, Угорщина, Хорватія, Сирія. 

Відділ новин 
«Урядового кур’єра»