НЕБЕЗПЕЧНО. Медичні заклади Миколаївщини не отримують вакцину проти сказу з вересня минулого року. Через скаженого собаку на Миколаївщині оголосили карантин у січні в кількох селах Первомайського району, а в лютому – у смт Березнегувате. В Баштанському районі хворий на сказ пес покусав охоронця дитячого табору. Взимку випадків захворювань на сказ не так багато, зазначають фахівці, але навесні та влітку показники можуть зрости в рази. За словами завідувача травмпункту 3-ї міської поліклініки Юрія Мотейка, «людям, покусаним хворими тваринами, призначають від 4 до 12 ін’єкцій. Іншого способу порятунку, крім вакцинації, при зараженні сказом немає. Захворювання це смертельне, і якщо вчасно не ввести антирабічну вакцину, людина не виживе». 

Але покусаним тваринами людям залишається тільки сподіватися, що вони не захворіють на сказ, бо вакцини проти нього у Миколаївській області немає. Як повідомили в управлінні охорони здоров’я облдержадміністрації, останні 130 доз із державних закупівель використані торік у вересні. Виявляється, що через брак коштів вакцини закупили менше, ніж необхідно.

Зараз потрібно 3 тис. доз на рік. Управління звернулося до Міністерства охорони здоров’я з проханням виділити необхідну кількість вакцин за державні гроші, але препарат до області ще не надійшов.