БІЗНЕС

Федерація роботодавців ініціює створення фондів для старту молодих підприємців
 

—Життя давно довело: щоб справа була успішною, вона має розпочатися в Чернівцях, — із цими словами голови Чернівецької облдержадміністрації Михайла Папієва погодились усі присутні на зустрічі представників бізнесових кіл Буковини з керівництвом облдержадміністрації і Федерації роботодавців України, яка днями відбулася в обласному центрі. Передусім голова ради ФРУ Дмитро Фірташ, один з найуспішніших сьогодні бізнесменів країни, голова директорів Групи компаній Group DF, який свій перший мільйон почав заробляти саме тут, у «потаємній столиці Європи», торгуючи товарами, як скромно повідомляє сайт Group DF.

Ішлося про дві великі справи, тісно поєднані: розвиток Федерації роботодавців як потужної структури для лобіювання інтересів бізнесу та створення фонду для підтримки перспективних наукових, виробничих проектів — стартового майданчика для самореалізації насамперед талановитих і підприємливих молодих людей, які мають бажання розпочати власну справу.

Услід за Дмитром Фірташем чернівецькі підприємці (добре пам’ятаючи свою босоногу юність часів первинного накопичення капіталу) висловили бажання надати фінансову допомогу такому фонду, який, за розумного підходу, окрім моральних дивідендів, дає можливість, як свідчить світова практика, отримати перегодом чималий фінансовий зиск.    

— Якщо ми з вами не завжди в змозі взяти сьогодні банківський кредит, то що вже казати про студентів, які почасти, окрім ідей, нічого не мають і яким нема до кого звернутися? А забезпечення рівних стартових можливостей для всіх громадян — чи не найперша ознака суспільства соціальної справедливості? — наголосив пан Фірташ.

Прагнення справедливості й жодної політики — основний мотив діяльності Федерації роботодавців. Задля цього Федерація налагоджує на всіх рівнях конструктивний діалог із владою. Верхню планку вже взято, запевнив Дмитро Фірташ. При Кабінеті Міністрів діє постійне представництво Федерації роботодавців, призначено кураторів за галузями і міністерствами, зокрема силовиками, податковою, митницею. І ось тепер на Буковині започатковано тристоронні зустрічі із владою і бізнес-активом регіонів.

Після об’єднавчого з’їзду роботодавців України, що відбувся наприкінці минулого року, влада — від Кабміну до сільради — отримала з Чернівців черговий сигнал: у країні діє громадська організація, здатна захистити підприємців від свавілля окремих владних структур та їхніх представників, що плутають інтереси держави із власними, яка вміє тримати удар,  сформулювати необхідні бізнесу (отже, і всій країні) законодавчі ініціативи, домогтися виконання законів і своїх вимог.

— Ми хочемо чесно і спокійно працювати. Наше завдання — наповнювати бюджет, і ми його виконуємо на 120 відсотків, — проголосив у своєму виступі Дмитро Фірташ. — Завдання влади — правильно розподілити й ефективно використати бюджетні кошти. Ще хочу наголосити, що для нас не існує поділу на великий і малий бізнес у сенсі на значний і незначний. На однакову повагу й увагу заслуговує як той роботодавець, що забезпечив заробітком двох працівників, так і той, хто створив кілька тисяч робочих місць.

— Виробничники, особливо представники середнього та малого бізнесу, давно чекали на появу такої організації, якою є нині Федерація роботодавців, — висловив загальну думку учасників зустрічі В’ячеслав Добровольський, власник і керівник відомої далеко за межами Буковини компанії «Техно», що об’єднала 6 різнопрофільних виробничих підрозділів. — Наше життя тепер настільки заполітизоване, що виробничник відійшов не те що на другий — на десятий план. Накопичилось багато проблем, які штучно гальмують розвиток промисловості, не дають змоги вирішувати соціальні питання. Ми зобов’язані їх розв’язати. Бо ми у відповіді за своїх робітників, за їхні сім’ї — ми відповідальні за країну.

У рамках зустрічі підписано Меморандум про співробітництво між Чернівецькою обласною держадміністрацією і Федерацією роботодавців України, який передбачає співпрацю зі створення належних умов для динамічного розвитку підприємництва в регіоні, розширення транскордонних та міжнародних зв’язків, залучення інвестицій.

— Для такої, сказати б, знакової розмови наш край має благодатне підгрунтя. Він найкращий майданчик, своєрідна лабораторія для апробації і адаптації сучасних механізмів суспільного й економічного розвитку, — підсумував голова Чернівецької облдержадміністрації Михайло Папієв. — Влада, бізнес і громада повинні чути одне одного, розуміти і діяти спільно. Тому ми впроваджуємо такий суспільний діалог. Бо успіх досягається через розвиток, розвиток — через діалог, а діалог — через довіру.