У СВІТІ. Франція депортує до кінця 2012 року 40 тис. нелегальних іммігрантів, що на 20% більше, ніж торік. 

З такою заявою виступив у середу міністр внутрішніх справ Франції Клод Геан під час прямого ефіру на телеканалі LCI, повідомляє УКРІНФОРМ.

«Ми маємо намір цього року репатріювати 40 тис. нелегальних іммігрантів. Майже третина з них – це громадяни Болгарії та Румунії, вони отримають кошти для повернення до своїх країн», – зазначив міністр під час телевізійних дебатів з представником «табору» соціалістів Франсуа Ребсаменом.

За даними МВС Франції, у 2011 році кількість нелегальних іммігрантів у країні досягла рекордної позначки в 32,9 тис. осіб при запланованому показнику 28 тис. осіб. За незалежними оцінками експертів, кількість нелегальних іммігрантів у Франції становить 400 тис. осіб. Фахівці відзначають стійку тенденцію до зростання.

Кількість депортацій у Франції збільшилася з 9 тис. у 2001 році до 29 тис. у 2008-му. За інформацією МВС Франції, 80% рішень щодо репатріації не виконуються переважно через відмову країн походження у видачі консульських документів та фінансуванні. Серед тих, хто постійно повертається до Франції, – особи ромської національності. Близько 10 тис. осіб з Румунії та Болгарії після отримання коштів на добровільне повернення знову прибувають назад.

Як повідомлялося раніше, тема міграції є однією з основних під час президентської кампанії у Франції. Чинний президент Франції Ніколя Саркозі пообіцяв скоротити майже вдвічі (з 180 до 100 тис. на рік) кількість дозволів на отримання громадянства Франції. У свою чергу, кандидат-соціаліст Франсуа Олланд заперечує наявність у країні великої кількості нелегальних мігрантів.