ПОДАТКИ 

Визначено перелік перших підприємств, яким невдовзі відшкодують ПДВ за новою схемою

Автоматичне повернення податку на додану вартість, розпочате 15 березня, регулюватиметься спеціально розробленою комп'ютерною програмою. Про це йшлося під час зустрічі Президента Віктора Януковича з головою Державної податкової служби Віталієм Захарченком.

"Фактично сьогодні відбувається історична подія - вперше в історії нашої держави розпочнеться автоматичне відшкодування цього податку", - наголосив керівник ДПС.

Він не виключив, що у скептиків виникатиме чимало питань щодо повернення ПДВ: "В країні є люди, які не вірять, що це реально. Але процес розпочався, і ми приблизно півмільярда гривень віддамо в перший транш автоматичного відшкодування".

Водночас керівник ДПС зазначив, що термін переходу на повний режим автоматичного відшкодування ПДВ вочевидь більше залежить не від податківців, а від прозорості роботи безпосередньо підприємців. Адже комп'ютерна програма, що здійснює відбір тих, хто має право на автоматичне відшкодування, працює без втручання людини.

Компенсація за гідну зарплатню

Податкова служба вже передала до Державного казначейства перелік підприємств, які отримали право на автоматичне відшкодування ПДВ, а також узагальнену інформацію про обсяг бюджетних витрат на це відшкодування. Всього до переліку увійшло понад 20 суб'єктів господарювання з більш ніж 10 регіонів країни. Половина з них - великі платники, інші - представники малого та середнього бізнесу.

Після отримання відомостей органи Держказначейства перерахують платникам компенсацію з ПДВ протягом трьох операційних днів.

Як повідомляє прес-служба ДПС, до переліку, зокрема, увійшли ВАТ "Інтерпайп Нижньодніпровський трубопрокатний завод", ВАТ "Інтерпайп Новомосковський трубний завод", ВАТ "Дніпрометіз (ДМВО)", ВАТ "Дніпровагонмаш", ДП "Артемсіль", ПРАТ "ДЕМЗ", ТОВ "ТД "ХМЗ", ВАТ "Запоріжсталь", ТОВ "Омега Мінералз Україна", ПРАТ "Гідросила АПМ", ТОВ "Ливарник", Дочірнє підприємство "Квімекс" данської компанії "Йорк і Арсен А/С", ТОВ "Дельта Вілмар СНД", ВАТ "Одеський припортовий завод", ДП "Завод обважених бурильних та ведучих труб", АТ "Носівське ХПП", ТОВ "НовоФіл", ТОВ "Еталонмолпродукт", ДПЗД "Укрінтеренерго", ПАТ "Піллар", ТОВ "Конструкторське бюро комунікаційної апаратури".

Віталій Захарченко підкреслив, що Податкова служба зацікавлена, аби якомога більше експортерів перейшли в автоматичний режим отримання компенсації. "Виключення людського фактора сприятиме розвиткові партнерських відносин держави та бізнесу. Ми впевнені, що це поліпшить інвестиційний клімат, стимулюватиме соціальну відповідальність вітчизняних бізнесменів", - вважає головний податківець.

Одним із принципових критеріїв, за яким визначаються отримувачі компенсації ПДВ, - рівень заробітної плати працівників (не менше 2,5 мінімальної зарплати протягом 4-х звітних періодів). "На жаль, саме цього показника не змогли дотриматися більшість претендентів. Але для нас це - принципово. Держава має підтримувати передусім тих підприємців, які забезпечують гідний рівень життя своїм працівникам. Це і є соціальне партнерство заради людей", - підкреслив посадовець.

Серед інших вимог до суб'єктів господарювання, що претендують на автоматичне повернення ПДВ, є відсутність розбіжностей між податковим кредитом та податковими зобов'язаннями контрагентів. "Збудований нами алгоритм автоматично виключає з числа претендентів тих, хто займається мінімізацією податків, а також тих, хто співпрацює з "мінімізаторами". Рівноправне партнерство держави та бізнесу - це такий формат відносин, де обидві сторони чесні та порядні одна перед одною", - наголосив Віталій Захарченко.

Фізособи на канікулах

Голова ДПС після зустрічі з Президентом заборонив практику відмови в прийнятті податкової звітності від підприємців. Факти відмови в прийнятті мали місце і значно ускладнювали життя малому та середньому бізнесу.

Слід також зауважити, що до липня жоден податківець не має права перевіряти жодного підприємця, який зареєстрований як фізична особа. Таку установку глава відомства дав саме після зустрічі з Президентом. Заборонено також перевіряти "спрощенців", "єдинщиків" та інших сумлінних платників податку середнього та малого бізнесу, повідомляє прес-служба глави держави.

За словами В. Захарченка, у березні ДПС зменшила кількість перевірок на 32%, а в другому кварталі 2011 року порівняно з аналогічним періодом 2010 року їх стане менше на 50%. Він також додав, що ті перевірки, які сьогодні здійснюються, стають ефективнішими завдяки ретельнішій підготовці до них податківців.

Серед комплексу заходів, спрямованих на полегшення ведення бізнесу в Україні, передбачено також запровадження електронного сервісу для всіх платників податків.