ЗАРАДИ ЄДНОСТІ

Всеукраїнський культурологічний проект до 20-річчя Незалежності України стартував на Івано-Франківщині.

Його мета - об'єднати народних майстрів, вітчизняних товаровиробників, професіоналів сходу і заходу, всіх куточків України, які своєю працею продемонстрували б невичерпний людський потенціал країни. Краще запалити свічку, ніж скаржитися на темноту. За цією відомою істиною й почали діяти, прибувши на Прикарпаття, майстри з древнього Вишгорода, які виготовили свічку діаметром 10 сантиметрів, заввишки 2 метри 12 сантиметрів з 20 кілограмів чистого бджолиного воску, який для такого світла на всю Україну дали київські бджолярі.

Столичні кондитери і кухарі не пошкодували зусиль, щоб виготовити велетенський медовий пряник, на який пішло 30 кілограмів борошна, 10 кг маргарину, півтора десятка кілограмів глазурі, шоколаду, меду та сотень яєць. Він вийшов вагою 120 кілограмів і завдовжки 3,5 метра. Богатирський пряник вдався пухким, сказала технолог Галина Іваниця, бо тісто місили три дні.

А найбільший в Україні, а може, й у світі, солом'яний павук роботи народної майстрині Ірини Білай, що є оберегом від усякого зла, бо саме він приховав печеру, де рятувалася Діва Марія з Ісусом, прикрасив інтер'єр одного з карпатських ресторанів.

- Свято Водохреща, - додає продюсер національного проекту "Двадцять рекордів України" Марина Беспалова, -запам'ятається тим, що кожен, хто дотримується давніх українських звичаїв, зможе довідатися про давній рецепт "йорданської" каші, яку повернуть до вжитку в сучасній кулінарії і зварять кухарі Галичини і Поділля з трьох видів круп. А гігантську ложку для столітрового казана для її вимішування виготовлять майстри з Умані.