Олег ЧЕБАН

КОНКРЕТНА СПРАВА

На світовому ринку, як у гуртожитку, хоча тісно та клопітно, проте ніхто не хоче втратити прописку. Місце під сонцем залежить від затребуваності продукції, проте іноді на перешкоді її просуванню стає бюрократичний шлагбаум.

Так наприкінці минулого року для ТОВ "Вінтар", яке є одним з найпотужніших виробників рибних консервів в нашій країні та 70 відсотків своєї продукції відправляє на експорт, несподівано закрили двері на російський ринок. Вантаж затримали, мотивуючи тим, що підприємство не включено до реєстрів Державної ветеринарної служби Росії і "Россільгоспнагляду" щодо права поставки товару на територію Митного Союзу. Разом з тим продукція "Вінтар" була сертифікована в Росії і підприємство мало постійних замовників.

Трудовий колектив (260 працівників) попросив допомоги у голови Вінницької облдержадміністрації Миколи Джиги. Він, у свою чергу, звернувся до Міністерства агропромислової політики з проханням врегулювати ситуацію з російською стороною. Спільними зусиллями "прописку" вінницького підприємства на російському ринку відновили. "Ми сприяли тому, щоб російські експерти через служби Мінагрополітики пересвідчились у відповідності умов виробництва на "Вінтар" санітарним нормам і домовились про включення його до переліку підприємств, продукція яких буде продаватися на зовнішніх ринках", - зазначив Микола Джига.

Він переконаний, що влада зобов'язана створювати умови для активізації зовнішньоекономічних та торговельних зв'язків і цього вимагає від підлеглих.