ПРОЕКТИ. У Харкові ввели в експлуатацію найпотужнішу в Україні «дахову» сонячну електростанцію. Як розповів голова правління ВАТ «Завод імені Фрунзе» Олександр Василенко, її встановили у центрі міста на даху автосалону Hyundai. Потужність нової станції — 107 кВт, і вона на 60% покриває потреби із забезпечення електроенергією всього обладнання у приміщенні: оргтехніки, освітлювальних приладів і кондиціонерів.

За словами Олександра Василенка, підприємство хоче скористатися можливостями українського законодавства, спрямованого на стимулювання  альтернативної енергетики, й продавати вироблену на сонячній станції енергію оптовому енергоринку за «зеленим тарифом». Це дасть змогу отримувати щоденний прибуток на рівні $350—450. Завод імені Фрунзе почав реалізовувати  комплексну програму з впровадження ресурсозберігаючих технологій ще торік, і сьогодні жоден проект розвитку на підприємстві не розглядають без застосування таких технологій.

«Встановлення цієї електростанції — наш пілотний проект, реалізувавши який, ми отримали потрібний досвід. Надалі збираємося будувати нові, потужніші станції і надаватимемо відповідні послуги іншим. Ті, хто вважає, що електрика продовжуватиме дорожчати, цілком можуть побудувати бізнес у сонячній енергетиці. Ми розрахували, що в середньому термін окупності такої станції становить 5-6 років», — зазначив О. Василенко.

Він додав, що майбутній рік найбільш оптимальний для будівництва сонячних електростанцій в Україні, бо за чинним законодавством «зелений тариф» можуть отримувати ті виробники, частка яких у створенні станції становить не менш як 30%, що, за його словами, цілком реально. Вже з 2014 року, нагадав О. Василенко, ця планка підніметься до 50%.