Експерти, міжнародні партнери, народні депутати, робочі групи спільно напрацювали важливий інструмент технічної та фінансової підтримки термомодернізації житлового фонду. Нині житловий сектор — складна технічна інституція, яка потребує модернізації, і маємо ефективно використати кошти, які залучатимуть від держави, міжнародних партнерів і споживачів.

Саме споживач — основний гравець, який ініціює термомодернізацію. Таку позицію висловив віце-прем’єр-міністр — міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадій Зубко під час круглого столу «Фонд енергоефективності: міжнародний досвід і українські перспективи».

Спочатку споживач отримує всебічну інформаційну підтримку. Громадяни матимуть змогу одержати консультації фахівців фонду та регіональних консультантів, що діятимуть у всій країні. Очікують, що банки-партнери й місцева влада активно долучаться до цього процесу.

 На першому етапі бенефіціари мають подати заявку до фонду на базі енергоаудиту. Для добору енергоаудитора можна використати систему ProZorro. Вестимуть і публічний доступний реєстр енергоаудиторів, повідомляє прес-служба віце-прем’єр-міністра.

Далі фонд обробляє заявку і надає заявникові лист-підтвердження відповідності проекту умовам програми та отримання компенсації (гранту). ОСББ мають ухвалити рішення з реалізації проекту на загальних зборах співвласників. Із таким рішенням бенефіціар звертається до банку-партнера по відшкодування вартості енергоаудиту і в разі потреби — по кредит на виконання проекту. Після цього починається активна фаза реалізації робіт.

«Після виконання проекту має бути проведено верифікацію відповідності проекту заявці та умовам програми. Фінальний етап — отримання гранту від Фонду енергоефективності», — вказав Геннадій Зубко.

Він подякував міжнародним партнерам, експертам, громадськості за допомогу в підготовці структури і концепції Фонду енергоефективності та розробленні важливих законопроектів: «Про енергетичну ефективність будівель», «Про комерційний облік комунальних послуг», «Про ЖКП» і «Про фонд енергоефективності», які перебувають на розгляді Верховної Ради. 

Відділ новин «Урядового кур’єра»