Медики прогнозують початок масових захворювань в середині грудня

Епідемія грипу може захопити Новий рік і закінчиться в січні, вважають фахівці Центру грипу. У Києві епідемію очікують ще до початку грудня.

На 15 листопада в Україні налічувалося 46 тисяч хворих на грип та ГРВІ. Епідеміологічний поріг уже переступила половина Львівщини - 9 районів з 20. Проте, як відзначають медики, це в основному ГРВІ, а не грип. За словами головного санітарного лікаря Сергія Риженка, прогнозується циркуляція кількох вірусів грипу, зокрема A/H1N1, A/H1N3 та типу B.

Фахівець запевняє, що в державі створено достатній запас засобів для профілактики та надання медичної допомоги хворим на грип. Понад 100 вірусологів пройшли навчання з діагностики грипу та інших вірусних інфекцій. Зараз проти грипу в Україні вже щеплено майже 200 тисяч осіб, а у регіонах наявні понад 100 тисяч доз вакцин.

ДO РЕЧІ

З вакциною - спокійніше

На придбання вакцини проти грипу для людей, що входять до груп ризику, Харківська облдержадміністрація планує виділити 100 тисяч гривень. Про це повідомив заступник голови Харківської облдержадміністрації з соціальних питань Ігор Шурма. За його словами, на виділені кошти придбають близько двох тисяч доз вакцини.

- Ми не купуємо багато препаратів через те, щоб потім не мати проблем з їхнім списанням в разі невикористання, як це було з "Таміфлю" й іншими медикаментами, завезеними до Харкова і області взимку 2009-2010 років. Якщо вакцина активно використовуватиметься, ми розглянемо можливість виділення додаткових коштів, - підкреслив Ігор Шурма.

Заступник керівника області також зазначив, що вакцинація - справа добровільна, і влада не може нікого примушувати вакцинуватися, але з метою попередження захворюваності фахівці санепідемстанції проводять інформаційно-роз'яснювальну роботу серед населення про необхідність проведення вакцинації.

Що ж стосується групи ризику, то до неї входять передусім медики, педагоги та вагітні.