ЕКОНОМІКА

Микола Азаров поінформував Президента ЄБРР щодо надмірно завищеної ціни на російське блакитне паливо.
Україна веде переговори з Росією відносно ціни на газ. Однак розуміє - нас чекає складний переговорний процес. Про це повідомив Прем'єр-міністр Микола Азаров під час зустрічі з Президентом Європейського банку реконструкції і розвитку (ЄБРР) Томасом Міровим.

Де знижки?

Під час нещодавнього візиту в Україну Володимира Путіна ми однозначно поставили питання про те, що ціна для України є необ'єктивно завищеною. На переконання Миколи Азарова, з урахуванням транзиту та знижок в 100 доларів згідно з "харківськими домовленостями", ми мали б отримувати газ за ціною 200 доларів, повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну.

При цьому він повідомив, що вчора відбулися переговори з віце-прем'єром Росії Ігорем Сєчіним. "Поки що рано говорити про результат, але процес почався", - зазначив Микола Азаров, додавши, що наразі Україна сплачує за російський газ близько 8 млрд доларів, що є дуже великим навантаженням.

Одначе ми не збираємося позичати гроші на проїдання. Отримані міжнародні кредити Україна витрачатиме на розвиток. На думку Миколи Азарова, серед перспектив вкладання коштів ЄБРР в Україні - будівництво кільцевої дороги навколо Києва. Допоможе в цьому проекті також китайський кредит, про який глава уряду домовився під час офіційного візиту до КНР. А завдання на найближчі роки - будівництво кільцевих доріг навколо всіх великих міст України, через які йдуть транзитні потоки.

У свою чергу Томас Міров запевнив, що банк готовий інвестувати в Україну 1 млрд євро на рік в різні галузі, зокрема й в енергетичний сектор, його модернізацію. Вкладатиме банк і в об'єкти загальної інфраструктури.

Микола Азаров наголосив, що його уряду дістався складний спадок. "Цього року ми повинні сплатити близько 90 млрд гривень за всіма зобов'язаннями попередників", - наголосив він, додавши, що кожна третя гривня доходу в бюджет буде потрачена на погашення боргів. Він висловив упевненість, що економічний курс, взятий нинішнім урядом, вже має позитивні результати і дасть змогу пройти складний період боргового піку. Якщо минулий рік вдалося закінчити з дефіцитом бюджету близько 5%, то цього року, на переконання Прем'єра, вийдемо на показник 3%, або навіть 2,5.

Монополії не буде

Назвавши безпідставними побоювання з приводу можливості створення в Україні державного монопольного зернотрейдера, глава уряду повідомив, що не підтримує ідею державної монополії на експорт зерна. Про це розповів журналістам прес-секретар Прем'єра Віталій Лук'яненко. Навіть якщо таке рішення прийме парламент, Кабмін проситиме Президента ветувати закон. За словами глави уряду, нині п'ять зернотрейдерів фактично монополізували ринок України і домовляються про такі ціни на продукцію, які забезпечують їм прибутковість понад 300%, тож з'ява ще одного гравця піде лише на користь українським селянам.

Також, коментуючи заяви зернотрейдерів про можливе припинення інвестицій в агропромисловий сектор, Микола Азаров заявив: "Ті, хто себе називає інвесторами в АПК, насправді інвестують, у кращому разі, в інфраструктуру для вивозу зерна з України. Ніякого розвитку агропромислового комплексу ці інвестори не забезпечують".

Микола Азаров у ході зустрічі повідомив, що врожай 60 млн тонн зерна на рік є орієнтиром для України на майбутні роки. Тож в країні збільшуються посіви кормового й продовольчого зерна за рахунок скорочення посівів технічних культур. На сьогодні в Україні, за словами Прем'єра, 7 млн гектарів ниви не зайняті посівами, й ці площі будуть освоєні найближчими роками. Відтак ЄБРР зацікавився можливістю надавати кошти для підвищення врожаїв зернових до рівня 60 млн тонн на рік.

Вітчизняний уряд і Банк під час зустрічі їх керівників також домовилися про можливість розблоковувати процес кредитування муніципалітетів. Втім, законодавчо дозволяти залучати такі кредити можна буде лише в тому випадку, якщо буде гарантоване повернення цих коштів. Сторони також погодили, що всі проекти, які потребують виділення кредитів для муніципалітетів, аналізуватимуться спільно урядом і ЄБРР. Нині Бюджетний кодекс України забороняє муніципалітетам випускати цінні папери для залучення коштів.