ПЕК. Тендер на розробку техніко-економічного обгрунтування (ТЕО) будівництва в Україні морського терміналу з приймання зрідженого природного газу (LNG-терміналу) виграла компанія Socoin (Іспанія). Про це повідомив голова Державного агентства з інвестицій і управління національними проектами Владислав Каськів.

За його словами, інші чотири компанії (з Португалії, США, Фінляндії та України), які подавали заявки на участь у конкурсі, не було допущено до другого етапу, здебільшого, через технічні причини, повідомляє УНІАН.

Нагадаємо, 6 липня цього року Державне підприємство «Національний проект «LNG-термінал» оголосило відкритий тендер на розробку ТЕО проекту будівництва LNG-терміналу. Критеріями оцінки пропозицій були: ціна (гривні або євро); висока  якість і термін виконання, який становить 120 днів.

Нині потенційними місцями розташування терміналу є п’ять майданчиків: наземний LNG-термінал — біля Одеського припортового заводу в районі порту «Южний», біля нафтового терміналу ВАТ «Укртранснафта» в районі порту «Южний», місто Очаків (Миколаївська область), у береговій зоні Березанського лиману (Миколаївська область), а також офшорний LNG-термінал у відкритому морі поблизу Одеси.

Майбутній LNG-термінал в Україні не конфліктуватиме з проектом AGRI (проект з доставки азербайджанського газу до Європи через чорноморське узбережжя Грузії, де газ зріджуватиметься і танкерами морем доправлятиметься до Румунії й далі до Західної Європи).

Як повідомлялося раніше, у грудні 2010-го було створено ДП «Національний проект «LNG-термінал», яке має координувати роботу зі спорудження терміналу з приймання зрідженого природного газу обсягом 10 млрд кубометрів на Чорноморському узбережжі України до 2014 року.

Згідно з планом роботи, до вересня 2011 року підприємство мало забезпечити розробку ТЕО проекту. Тендер мав бути оголошений 19 січня 2011 року, але його було перенесено.

22 серпня конкурсна комісія з проведення першого етапу двоступеневих торгів на розробку ТЕО будівництва в Україні LNG-терміналу розкрила заявки від учасників проекту. За результатами розкриття заявок було названо дев’ять компаній, допущених для участі в конкурсі.