ДОСЯГНЕННЯ. До Донецька вже повернулися учасники експедиції на «дах світу» — на маківку Евересту (8848 метрів). Цього разу альпіністи залишили на гірській вершині не тільки Державний прапор України, прапор Донецької області, що відзначає своє 80-річчя, та донецьке вугілля, а й футбольний м’яч на честь Євро-2012.

Як згадує керівник Донецької федерації альпінізму, майстер спорту міжнародного класу Сергій Ковальов, перш ніж підняти м’яч, його не один раз довелося здувати, аби він не лопнув на восьмикілометровій висоті. А ще, як і планували, учасники сходження попередньо провели футбольний міні-матч. «Ми таки здійснили свою мрію — зіграли у футбол у базовому таборі на висоті 5300 метрів», — підтвердив керівник експедиції.

М'яч, який побував на Евересті. Фото Донецької федерації альпінізму

Проект «Вугілля Донбасу на вершинах світу» за підтримки Донецької обласної державної адміністрації реалізується вже п’ять років, і за цей час альпіністи, серед яких є й шахтарі, побували практично на всіх найвищих маківках гірських систем планети. Завдяки їх зусиллям одна із колись безіменних вершин у Тянь-Шані отримала назву «Пік шахтарів України», а ще одна в Антарктиді — «Пік Донбасу». Тепер Донецька федерація альпінізму розглядає цікавий проект — «Блондинка на «даху світу». Щоправда, для сходження на Еверест блондинкам недостатньо буде тільки бажання та модельної зовнішності — претендентки повинні мати бодай мінімальний альпіністський досвід.