АКТУАЛЬНО

На засіданні Громадської гуманітарної ради приділили увагу двом питанням: створенню електронної бібліотеки та захисту історичних пам'яток

"Скажу відверто: я знав, що ситуація, м'яко кажучи, не блискуча, але реальна картина виявилася набагато гіршою. За 20 років незалежності ми так і не змогли стати повноправними господарями у власному культурно-освітньому просторі", - резюмував Президент Віктор Янукович. За його словами, маємо невтішну картину у кінематографічній, театральній, науковій сферах, катастрофічно скоротилися обсяги книговидання.

Президента хвилює те, що культурний простір України заполонив низькопробний продукт іноземного виробництва, який нав'язує свої цінності, смаки, ідеологію. Він вважає, що нині необхідно змінити ситуацію, повернути людям надію на краще та віру у власні сили. Це подолає відчуження між виробниками культурного та науково-освітнього продукту і простими людьми. Завдання ж влади - відтворити простір, через який всі здобутки українських діячів культури стануть доступними кожному українцеві. А для цього слід зосередитися на новітніх технологіях.

Через те що в Інтернеті більшою мірою міститься розпорошена, несистемна інформація про Україну, її історію, культуру, географію, Віктор Янукович закликав членів Громадської гуманітарної ради створити ресурс, який у відкритому доступі подасть все найважливіше, що видано чи зроблено митцями самотужки та за сприяння держави. "Я кажу про створення в Україні повномасштабної електронної бібліотеки. Вже сьогодні хочу дати доручення якомога швидше внести пропозиції щодо розвитку такого руху та створення інфраструктури, яка б забезпечила розвиток електронної бібліотеки. Підтримка меценатів, раціональне використання грантів, можливості діючих громадських організацій, максимально ефективне використання наявних державних коштів - все це має забезпечити успішність проекту", - запевнив Президент.

***

Збереження національних святинь стало другим питанням порядку денного. У цьому контексті Президент зазначив: жоден закон та рішення не є легітимними, коли загрожують історичним та культурним пам'яткам загальнолюдського та всесвітнього значення. Проблема збереження національних пам'яток, включених до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, зокрема Національного заповідника "Софія Київська", й понині лишається актуальною, викликає невдоволення громадськості.

Віктор Янукович нагадав, що кілька днів тому доручив голові Київської держадміністрації зупинити всі рішення щодо виділення земельних ділянок на дільницях лісових насаджень, дитячих садочків. Генпрокуратура вже цим займається.

"Ми повинні запровадити таке регулювання містобудівної діяльності із залученням державно-приватного партнерства, яке існує, наприклад, в Кракові та Будапешті, Празі та Відні, інших історичних містах Європи та світу. Там жорстко регламентується не лише сама можливість будівництва, а й габарити будівель у плані та по висоті, а також характер їхньої архітектури. І ці правила мусять бути обов'язковими для всіх", - наголосив Президент.

Він також підкреслив: хмарочосам не місце в таких історичних центрах як Київ, Львів, Чернівці, Івано-Франківськ, Ужгород та тих містах, де їхнє спорудження руйнує історичне середовище.