МОНУМЕНТ

У Донецьку встановили "веселий" пам'ятник співробітнику ДАІ

Павло КУЩ

Інспектор ДАІ, який при зустрічі з автомобілістами професійно "доїть" неборак, - досить популярний персонаж розважального жанру. Свій внесок у розвиток теми та образу зробили й господарі одного з ресторанів у центральній частині Донецька - біля входу замість швейцара застиг пам'ятник "даішнику" з приязною посмішкою на обличчі.

Ініціатори проекту свої дії пояснили так. Мовляв, нині в нашій країні в цілому та на її дорогах зокрема ведеться боротьба з хабарниками і корупцією. Тож і виникла ідея увіковічити інспектора, який уже покаявся в своїх "гріхах" і тепер кожного водія зустрічає як найближчого родича.

Що й казати, залізобетонна скульптура (з бронзовим напиленням) "даішника" в повний зріст сподобалась відвідувачам закладу і просто перехожим. Біля інспектора тепер залюбки фотографуються, причому іноді "за звичкою" з вивернутими порожніми кишенями. Досить нормально оцінюють новинку й місцеві співробітники ДАІ. "Я ще не бачив цей пам'ятник, але обов'язково побуваю біля нього, - запевняє "УК" заступник начальника факультету безпеки дорожнього руху Донецького юридичного інституту, підполковник міліції Анатолій Святенко. - Взагалі у нашому місті є "серйозні" пам'ятники та пам'ятні знаки інспекторам, які загинули при виконанні своїх обов'язків. А веселий монумент, яких в останні роки з'являється чимало, мабуть, також не завадить. Головне - аби такі пам'ятники не принижували гідність представників того чи іншого фаху".

А ось водії, з якими довелося поспілкуватися, по-своєму поставились до ідеї іронічно увіковічити результат боротьби з відомим явищем на дорогах.

- Хто ж його поборе? Він же пам'ятник! - переінакшеною кіношною фразою відбувся один із них, чухаючи потилицю. А інший саркастично буркнув: "Хіба так боряться..." А на наївне запитання: "А як?" спершу попередив: "Вимкни оте..." Я швиденько сховав цнотливу "цифру". І правильно зробив, бо чолов'яга відразу вибухнув складнопідрядним реченням-хмарочосом. А потім запропонував радикальний метод боротьби з хабарниками...

Втім, більшість відвідувачів таки з гумором поставились до пам'ятника на вході до ресторану. І, схоже, саме в цьому найбільший сенс міської новинки. Бо ще класик сказав: "Сміху боїться навіть той, хто нічого не боїться". Мабуть, і той, з ким у нас борються-борються, а подолати ніяк не можуть.