ПРИЗНАЧЕННЯ

Міністр культури Михайло Кулиняк представив журналістам нового художнього керівника Національного академічного театру опери та балету ім. Т. Г. Шевченка Героя України Мирослава Скорика. Відомий композитор зізнався, що така пропозиція стала для нього несподіванкою. Тому на запитання про плани на цій посаді сказав дуже коротко: "Я хотів би, щоб у театрі було більше сучасних творів: опер і балетів, і передусім української музики".

Натомість Михайло Кулиняк обгрунтував це призначення такими словами: "На часі надати творчій діяльності Національної опери нового імпульсу. Сподіваюся, що Мирослав Михайлович, твори якого вже стали класикою, внесе свої яскраві, цікаві пропозиції щодо репертуару театру, а на нашій найголовнішій сцені творитимуть провідні артисти та режисери світового рівня".

У свою чергу Петро Чуприна, який дотепер поєднував дві посади, а нині залишається директором Oпери, зазначив, що співпраця театру з Мирославом Скориком триває понад 40 років. Новим спільним проектом, який планувався, стане "Пропала грамота" за Миколою Гоголем. Ідею цієї постановки підтримало Міністерство культури. Її прем'єра, як і "Страшної помсти" теж за Гоголем, над якою працює Євген Станкович, заплановано на 2012 рік.

А до кінця сезону, поінформував Петро Чуприна, побачить світло рампи "Іоланта" П. Чайковського. Також будуть оновлені два балети - "Весна священна" І. Стравінського та "Картинки з виставки" М. Мусоргського. На осінь в концертному виконанні планується "Сулейман і Роксолана" О. Костіна, в грудні - "Дон Карлос" Дж. Верді і балет "Анна Кареніна" Б. Ейфмана.