РЕЛІГІЯ. У Львівському палаці мистецтв вчора відкрили експозицію однієї з найстаріших пам’яток іконопису давньої України – ікони «Богородиця-Одигітрія» з села Дорогобуж. Про це УНН повідомили у прес-службі Львівської ОДА.

Ікона з Дорогобужа пройшла довгий шлях – з часу свого створення невідомим художником, її неодноразово перемальовували, перевозили і, врешті, мало не знищили. Розпізнали цей шедевр лише  в другій половині ХХ століття і відтоді почалася кропітка робота над її реставрацією.

«Сьогодні ми є свідками унікальної, знакової події в духовному, культурному, мистецькому житті Львова, а оскільки гості до нас приїхали зі всією України – то всієї нації. Наприкінці 1990 р. Львів був подивований з’явою Дорогобузької Богоматері. Саме в той час ми чекали на незалежність і напевно Богоматір-Дороговказниця була просвітницею цієї незалежності, надала нам ще більше сили, відваги, міці на тому останньому етапі боротьби за нашу соборну Україну», – сказав мистецтвознавець Василь Откович.

Подивитися на цю чудотворну ікону зібралося багато охочих, гостей зі всієї України. Як розповів керівник Львівського філіалу Національного науково-дослідного реставраційного центру України Мирослав Откович, виставка цієї ікони була запланована ще минулого року, але тоді організаторам забракло коштів на її реалізацію.

«Цей проект був задуманий ще минулого року, але для нас він був занадто дороговартісним. Цього року у реалізації цього задуму нам допоміг наш львівський підприємець, наш меценат Ігор Васюник, який ще минулого року, не до кінця знаючи масштаби проекту, погодився допомогти в його реалізації», – розповів Откович.

Побачити ікону «Богородиця-Дороговказиця» у Львівському палаці мистецтв усі охочі зможуть до 23 вересня.

ДОВІДКА.Ікона «Богородиця-Одигітрія» датована XIII століттям. Її створив невідомий геній в часи і ця ікона є найвищим досягненням малярства, адже зберігає строгий лад візантійських ікон, вражаючу правильність рисунку, абсолютно досконалу технологію виконання, що ставить її в ряд найбільших мистецьких досягнень усіх часів.

Ікону виявив  в 60-их роках минулого століття український мистецтвознавець Павло Жолтовський у напівзруйнованій церкві Успіння Пресвятої Богородиці в селі Дорогобуж на Рівненщині. Ікону забрали до музею. Наприкінці 80-их років «Богородицю-Дороговказницю» перевезли до Львова, де за її порятунок взялися фахівці Львівського філіалу Національного науково-дослідного реставраційного центру України.

На сьогодні пам’ятка увійшла в науковий обіг під назвою «Богородиця-Дороговказниця з церкви Успіння Пресвятої Богородиці в Дорогобужі». Ікону експонували на багатьох виставках. Було проведено конференцію, присвячену  дослідженню цієї  ікони та опубліковано ряд статей у різних виданнях.

Ікона «Богородиця-Одигітрія» постійно знаходиться в експозиції Рівненського обласного музею.