РЕФОРМА

 Прем'єр-міністр пообіцяв, що за 3-4 роки в Києві з'явиться система охорони здоров'я європейського рівня

Звичайний баштовий кран, складена акуратними стосами цегла, прихована за високими деревами семиповерхова будівля з "голими" вікнами - так нині виглядає процес капітальної реконструкції Центру інфекційних хвороб Олександрівської (колишньої Жовтневої) клінічної лікарні. Поки що.

Стати до ладу і прийняти пацієнтів заклад (принаймні, перша його черга) буде здатний вже цього листопада. Таке чітке завдання поставлено перед будівельниками і персоналом лікарні. Цю обіцянку, мружачись від яскравих променів весняного сонця, дав учора Прем'єр-міністр Микола Азаров у ході інспекції на будмайданчику.

Але спершу він прискіпливо ознайомився з ходом робіт, режимом і обсягами фінансування. Буквально біля зеленого паркану з причепленими планами-графіками глава уряду провів відносно коротку, але змістовну робочу нараду з віце-прем'єром Віктором Тихоновим, профільним міністром Іллею Ємцем, головою столичної міськдерж?адміністрації Олександром Поповим.

Варто додати, що цей об'єкт є одним із п'яти основних, обраних УЄФА для надання допомоги учасникам і гостям Євро-2012, тому ловити гав на будівництві неприпустимо.

Мабуть, високий гість залишився задоволеним темпами реконструкції, інакше він обов'язково і особисто перевірив би кожну шпарину на новобудові. Тож зекономлений час він присвятив спілкуванню з медичними працівниками лікарні, які очікують завершення робіт аж із далекого 2003 року.

"У суботу я матиму зустріч із Олександром Поповим, який доповість своє бачення реформування столичної медицини, -розповів Микола Янович. - У нього багато слушних ідей, що стосуються як цього центру, так і реконструкції сусіднього кардіологічного, багатьох інших об'єктів медичної сфери".

Хід робіт і виконання даних обіцянок Микола Азаров триматиме на особистому контролі. Бо нині жодного сенсу започатковувати нові довгобуди немає. Слід виробити плани, визначити конкретні терміни виконання і просто працювати. За сучасних технологій це є абсолютно реальним.

Принагідно журналісти згадали й про центр пересадки кісткового мозку, зведенню якого ще донедавна приділялося багато уваги. Здивування Прем'єра було щирим, а відповідь оперативною: "Якби не було грошей, я б зрозумів. Але ж вони є. А чому є затягування, треба запитати у профільного міністра". Тієї ж миті Ілля Ємець отримав доручення у найстисліші терміни доповісти про хід проекту.

У цілому, головним змістом запропонованої урядом реформи галузі є наближення лікаря до пацієнта, що зменшить ризик важких захворювань. Оплата роботи медиків здійснюватиметься не за віртуальне ліжко-місце, а за якість послуг. Оптимізму Прем'єру додає і підтримка самих медиків, котрі зацікавлені й у збільшенні платні, і в підвищенні якості своєї роботи.