РЕГУЛЮВAННЯ

Половину з близько 4 тисяч об'єктів незавершеного житлового будівництва в Україні реально ввести в експлуатацію. Про це заявив заступник директора департаменту житлового будівництва, будіндустрії і промисловості будматеріалів Мінбуду Володимир Височін, повідомляє УНІАН.

За його словами, в Україні на сьогодні налічується об'єктів незавершеного житлового будівництва загальною площею близько 16 млн кв. м.

"Десь на половині об'єктів фактично триває будівництво і є реальна можливість ввести їх в експлуатацію" - сказав В. Височін.

На думку представника міністерства, для того, щоб добудувати незавершені об'єкти, необхідно визначитися з потребою громадян у житлі. При цьому всі забудовники, у яких є недобудови, повинні спільно з місцевими органами влади проаналізувати стан будівництва, щоб знайти способи прискорення їхнього введення в експлуатацію (приміром, визначити черговість, понизити поверховість таке інше).

Крім того, В. Височін вважає, що добудові незавершених об'єктів сприятиме відміна додаткової твердої запоруки при купівлі житла на первинному ринку, оскільки вона збільшить кількість позичальників.

За його даними, біля 60% житла, що будується, в Україні фінансується за кошти громадян (включаючи іпотечні кредити), близько 7% - за рахунок кредитів забудовників.