ЄВРО-2012

Успішне проведення футбольної першостістане фундаментом Зимової Олімпіади 2022 року

На розширеному засіданні Регіонального комітету з економічних реформ щодо розвитку спортивної та туристичної інфраструктури в контексті реалізації національного проекту "Олімпійська надія-2022", що відбулося у Львові за програмою робочої поїздки на Львівщину Президента Віктора Януковича, не оминули проблем підготовки області до проведення фінальної частини Євро-2012. Бо успішне його проведення є передумовою Зимової Олімпіади 2022 року. "Це фундамент, від якого ми будемо стартувати", - зазначив Віктор Янукович.

"П'ятизіркові" перспективи провінційної території

Відтак спорудження і стадіону, й термінала та продовження злітно-посадкової смуги аеропорту вже не викликає тривоги. На будівництві євроарени у Львові, за словами директора будівництва стадіону Василя Огородника, виконано 58% обсягів робіт, немає проблем з фінансуванням, платнею, не знижуються темпи будівельно-монтажних робіт.

Львівське ж летовище після реконструкції стане найпотужнішими західними воротами України: щогодини на борти лайнерів підніматиметься та прибуватиме до Львова близько двох тис. пасажирів. Введення нового термінала збільшить потік пасажирів до п'яти тис.

- Якщо ми складемо цей іспит - дотримаємо слова, розбудуємо інфраструктуру, проведемо Євро-2012, покажемо світу, що Україна відповідає "п'яти зіркам якості" гостинності, то "Олімпійська надія-2022" стане реальністю, - наголосив Президент.

Тож відразу після єврочемпіонату слід братися до реалізаціі проекту. Для цього необхідно побудувати місто майбутнього: збудувати дороги, інфраструктуру, аеропорти, стадіони. "Я розумію, що за п'ять-десять років з провінційної території зробити "п'ятизіркову" складно, але прагнути треба", - наголосив глава держави.

Однією з головних проблем, порушених учасниками засідання (до Львова прибув потужний міністерський "десант", керівники облдержадміністрацій сусідніх областей) та представниками ЗМІ, була якість місцевих і міжнародних автомагістралей. Їхній стан без перебільшення можна назвати критичним, особливо головної - "Львів - Краковець". Однак спершу Україна має побудувати основні об'єкти до Євро-2012 - стадіони, аеропорти, а вже потім братися за будівництво нових доріг. Бо обсяги будівництва дуже великі, а відповідно до вимог УЄФА треба звести арену і вже цього року провести два футбольних матчі. Навіть якщо й запізнимося трохи з дорогою, обов'язково її збудуємо, наголосив Президент, і Львів неодмінно приєднається до розгалуженої мережі європейських автошляхів.

Водночас за умови дотримання термінів ремонту і реконструкції міжнародних автомагістралей серйозною проблемою залишається стан місцевих доріг. Це питання слід вирішити насамперед у містах проведення матчів чемпіонату. За дорученням Президента будуть сформовані комісії для обстеження там стану доріг.

600 тисяч робочих місць

Логічним продовженням проекту Євро-2012 став запропонований Віктором Януковичем амбітний проект проведення Зимових Олімпійських ігор 2022 року в Карпатах, враховуючи уже створену інфраструктуру та потенціал гірського регіону. Кожен з них має конкретний кошторис витрат і величину економічної вигоди. Проведення Олімпіади, за словами віце-прем'єр-міністра - міністра інфраструктури Бориса Колеснікова, створить в Західній Україні понад 100 тисяч робочих місць у туристичній галузі і близько 500 тисяч - у суміжних галузях. Матиме вигоду від такого шансу і Львів, утвердившись у статусі західного туристичного центру нашої держави.

Тож настав час не просто говорити, а робити щось конкретне для порятунку історико-культурних пам'яток краю та центральної частини древнього Львова, внесеної до світового спадку ЮНЕСКО. За два роки Львів не отримав на ці потреби з бюджету жодної копійки. Для збереження й відновлення культурних пам'яток, підрахували фахівці, лише на нинішній рік потрібно 100 мільйонів гривень.

- І ми зобов'язані це зробити. Скільки встигнемо до Євро-2012, зробимо, а що не встигнемо, будемо й надалі працювати. Це наш обов'язок, бо Львів є західними європейськими воротами України, - наголосив Президент.

Куди зникли кошти?

На нараді йшлося не лише про розвиток спортивно-туристичного потенціалу регіону. Не оминули й економічну ситуацію, яка попри 20-відсоткове зростання промислового виробництва в області залишається доволі непростою, і корупцію, що негативно впливає на авторитет України, гальмує інвестиційні потоки. Діяти ж виважено, прагматично в інвестиційній політиці вдається не завжди. Тоді як основа кожного нашого кроку на міжнародній арені, у відносинах із сусідами, за словами Віктора Януковича, нашим партнером повинен бути національний прагматизм.

Не бракує й недоліків. Зокрема, є велика заборгованість із виплат зарплат: на 14 держпідприємствах Львова заборгували 13,2 млн грн. В області цей показник сягає 70 млн.

- Чому у Львівській області близько 300 недобудованих об'єктів, на відновлення яких після стихійного лиха були виділені кошти? - адресував запитання глава держави керівникам Львівщини.

Віктор Янукович доручив голові Львівської ОДА Михайлу Цимбалюку та міському голові Львова Андрію Садовому у найкоротші терміни добудувати об'єкти з високим ступенем готовності. А відповідь на запитання "куди зникли кошти" мають дати відповідні органи. І тут не йдеться про партійну приналежність причетних до розкрадання державних грошей - корупція не має партійних кольорів. Натомість держава зобов'язана завершити будівництво цих об'єктів.

Рецепт, як уникнути корупції, запропонував голова Івано-Франківської ОДА Михайло Вишиванюк, дозволивши як експеримент надати право області виділяти інвесторам земельні ділянки під будівництво виробництв та спортивно-туристичної інфраструктури безкоштовно: інвестор прийде, а потім податки зроблять свою справу.