РЕФOРМИ

В уряді переконані, що нововведення у сфері містобудування забезпечать
інтереси громадян та забудовників

Закон "Про регулювання містобудівної діяльності" передбачає новий підхід до будівництва об'єктів: лише на підставі містобудівної документації. А вносити зміни до генерального плану, детального плану та проекту зонування територій можна лише один раз на п'ять років. Про це повідомив віце-прем'єр-міністр - міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Віктор Тихонов.

"Генеральний план, затверджений у встановленому порядку, не може бути змінений за ініціативою місцевої влади. При цьому містобудівне обгрунтування скасовується. Такий підхід має на меті упорядкувати забудову територій виключно у відповідності до генерального плану незалежно від зміни місцевої влади та забудовників. Також планується запровадження процесу оновлення генеральних планів, розроблених у 80-х роках, які не актуалізовані на сучасному рівні", - зазначив віце-прем'єр, додавши: при розробці генплану мають бути враховані інтереси громадськості.

Крім того, законом передбачено удосконалення всіх етапів містобудівної діяльності: від планувальної документації до введення в експлуатацію об'єкта. "Зменшення кількості дозвільних і погоджувальних процедур, скорочення часу їх проходження покращать умови ведення бізнесу, сприятимуть притоку інвестицій у будівельну галузь, що дасть поштовх розвитку будівництва, зокрема житлового", - цитує слова віце-прем'єра його прес-служба.

Віктор Тихонов підкреслив, що під час розробки документа було враховано міжнародний досвід, однак зауважив: "В Україні формується власна система законодавства у сфері містобудування, яка буде здатна не лише забезпечити інтереси держави та громадян, а й створить привабливий інвестиційний клімат у державі".